Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Η ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι ένα παραμύθι» - Επανεξέταση του ευρωομολόγου

«Η ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι ένα παραμύθι» - Επανεξέταση του ευρωομολόγου
(upd3)Εξαιρετικά επικίνδυνη χαρακτήρισε την ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που συζητείται, το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Lorenzo Bini Smaghi, τασσόμενος με την γενική αίσθηση που επικρατεί στη Φρανκφούρτη για τα αποτελέσματα μίας τέτοιας απόφασης.
Ο Smaghi στην ουσία επέκρινε τους Ευρωπαίους πολιτικούς για τους χειρισμούς τους στο θέμα της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι αν κάθε φορά που μία χώρα δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες της ευρωζώνης, προχωρά σε ριζικές αποφάσεις, τότε από θα είναι επισφαλές για ολόκληρη τη Ζώνη. «Είναι σαν να λέμε στους επενδυτές ότι η ευρωζώνη δεν είναι ασφαλής να επενδύσει κάποιος τα κεφάλαια του», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σε συνέντευξη του στους Financial Times, ο Ευρωπαίος οικονομολόγος αναφέρθηκε και στο ότι οι συνέπειες θα είναι τόσο αποσταθεροποιητικές και δραματικές που πιθανόν να ξεπεράσουν και αυτές της Lehman Brothers στα μέσα του Σεπτεμβρίου του 2008.
«Η Ελλάδα έχει δημόσια περιουσία που μπορεί να πουλήσει και να μειώσει το χρέος της, ενώ έχει τα εργαλεία να αλλάξει το φορολογικό της σύστημα και να ενισχύσει τα έσοδα της. Οι φτωχές χώρες δεν έχουν δημόσια περιουσία, γι’ αυτό και δεν πρέπει να συγκρίνουμε ανόμοιες καταστάσεις», πρόσθεσε ο Smaghi, επισημαίνοντας ότι εάν κοιτάξει κανείς τις λογιστικές καταστάσεις της Ελλάδας, δεν μπορεί να τις θεωρήσει μη βιώσιμες. «Επομένως το επιχείρημα της ήπιας και ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης είναι ένα παραμύθι», πρόσθεσε.

Πρώην Γερμανός ΥΠΟΙΚ: "Σώμα δίχως άκρα" μια Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα
«Σώμα δίχως άκρα» χαρακτήρισε την εικόνα μιας Ευρώπης, χωρίς την Ελλάδα, ο πρώην Γερμανός Υπ. Εξωτερικών, Hans-Dietrich Genscher, σε συνέντευξή του στην εκπομπή της ΝΕΤ «27 της Ευρώπης».
Ο ίδιος τόνισε πως ότι το Βερολίνο θα στηρίξει την Ελλάδα με τρόπο που θα συμφωνηθεί από κοινού και σημείωσε πως οι λαοί της Ευρώπης «θα πρέπει να σέβονται ο ένας την αξιοπρέπεια του άλλου».
Ο Genscher έκανε λόγο για την αρχή της αλληλεγγύης μέσα στην ΕΕ τονίζοντας ότι αποτελεί αξίωμα της ευρωπαϊκής ιδέας ότι οι «μεγάλοι θα πρέπει να αποδεχθούν ως ισότιμους τους μικρούς», ενώ χαρακτήρισε «λανθασμένη πολιτική που αγνοεί ακόμα και τους βασικούς κανόνες και τις συνθήκες της ΕΕ» ορισμένες φωνές στο κόμμα του (το Κόμμα Φιλελευθέρων), ακόμη και για αποπομπή της Ελλάδας από την Ευρώπη.

Επανεξέταση του ευρωομολόγου ζητά ο Βέλγος ΥΠΟΙΚ
Την επανεξέταση της ιδέας του ευρωομολόγου ζήτησε η βελγική κυβέρνηση από την Ευρωζώνη, με σκοπό να βοηθηθούν οι αδύναμες οικονομίες, και κυρίως η Ελλάδα στην προσπάθειά της να ξεπεράσει τα τρέχοντα δημοσιονομικά προβλήματά της.
Ο Βέλγος ΥΠΟΙΚ, Didier Reynders, τόνισε πως η έκδοση του ευρωομολόγου αποτελεί «μια πραγματική ευρωπαϊκή λύση» στην κρίση αυτήν και κάλεσε τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ευρωζώνης να συναινέσουν σε παρόμοια προοπτική, μιλώντας σήμερα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Belga». Ο Βέλγος αξιωμταούχος απέκλεισε ρητά το γεγονός να αναδιαρθρωθεί το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας, ή η Αθήνα να φύγει απ το ευρώ.
«Κατανοώ, που η ιδέα προκαλεί κάποιες επιφυλάξεις, ιδίως στη Γερμανία, όμως αποτελεί μία λύση, που μού φαίνεται λογική. Πάντως, γρήγορα ή αργά, θα υπάρξουν τα ευρωομόλογα», επισήμανε ο ίδιος, και προσέθεσε πως «πρέπει να διαφυλαχτεί ο ενιαίος χαρακτήρας της Ευρωζώνης».
«Βρίσκω ότι είναι ανόητο να μη γίνεται η συζήτηση για το ευρωομόλογο. Οι υπουργοί Οικονομικών στην ευρωζώνη θα συνεδριάσουν ξανά την 20η Ιουνίου. Έχουμε, δηλαδή, τον χρόνο, για να εξετάσουμε διάφορες υποθέσεις και ας το εκμεταλλευτούμε αυτό», τόνισε τελειώνοντας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης