Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τεστάρουν την εμπιστοσύνη των αγορών στην Ευρωζώνη η Ιταλία και η Ισπανία

Τεστάρουν την εμπιστοσύνη των αγορών στην Ευρωζώνη η Ιταλία και η Ισπανία
Κρίσιμες δημοπρασίες πραγματοποιούν σήμερα οι πιο αδύναμες οικονομίες ,στην ουσία δηλαδή ένα κρίσιμο τεστ για το ποια είναι η κατάσταση στην Ευρώπη.
Οι δημοπρασίες έρχονται στον απόηχο της αναθεώρησης από την Standard & Poor's της Ιταλίας καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ισπανία μετά τις εκλογές που διενήργησε.
Μετά την Ελλάδα και η Ιρλανδία φαίνεται ότι δεν θα καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές την ημερομηνία που αναφέρει το Μνημόνιο της χώρας με την τρόικα.
Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο υπουργός Μεταφορών, Λέο Βάραντκαρ, παραδέχεται ότι θεωρεί εξαιρετικά απίθανο να επιστρέψει η χώρα  στις αγορές τον επόμενο χρόνο καθώς ο ίδιος πιστεύει ότι θα χρειαστεί λίγο περισσότερο, ίσως το 2013.
Ο υπουργός προσέθεσε ότι για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα θα πρέπει «να υπάρξει ένα δεύτερο δάνειο από Ευρωπαϊκή Ένωση και  Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είτε με επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος είτε με την υιοθέτηση ενός δεύτερου. Οι ομοιότητες με την περίπτωση της Ελλάδας είναι εντυπωσιακές για ακόμα μια φορά, πλην όμως ο αντιπρόεδρος της ιρλανδικής κυβέρνησης, Ίμον Γκίλμορ, έσπευσε να δηλώσει ότι είναι λάθος να μπαίνει η Ελλάδα στο ίδιο καλάθι την Ιρλανδία  και πως εάν η χώρα μας χρεοκοπήσει δεν θα υπάρξουν άμεσες επιπτώσεις για την Ιρλανδία, αλλά ευρύτερες επιπτώσεις για την Ευρωζώνη.
Το δάνειο 67,5 δισ. ευρώ που έχει συμφωνήσει η Ιρλανδία με την Τρόικα καλύπτει τις ανάγκες του Δουβλίνου μέχρι το 2013. Αν τότε η Ιρλανδία δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, θα αναγκαστεί να προσφύγει στο Μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο οποίος έχει συμφωνηθεί να θέτει ως όρο για την παροχή βοήθειας το «κούρεμα» του χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης