Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Αισιόδοξη η κυβέρνηση παρά την ύφεση – Διατηρούνται οι καλές προοπτικές της οικονομίας

Ιαπωνία: Αισιόδοξη η κυβέρνηση παρά την ύφεση – Διατηρούνται οι καλές προοπτικές της οικονομίας
Αν και παρατηρείται αδυναμία στην ιδιωτική κατανάλωση, η ιαπωνική οικονομία παρουσιάζει ήπια ανάπτυξη
Θετικές είναι οι εκτιμήσεις της ιαπωνικής κυβέρνησης σχετικά με τις προοπτικές της οικονομίας της χώρας, παρά την πτώση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2014, που οδήγησε την Ιαπωνία σε τεχνική ύφεση εξαιτίας της αύξησης του φόρου επί των πωλήσεων.
Όπως επισημαίνεται στη μηνιαία έκθεση της κυβέρνησης για την οικονομία, που είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα, Τρίτη, η ιαπωνική οικονομία «παρουσιάζει ήπια ανάπτυξη, αν και παρατηρείται αδυναμία στην ιδιωτική κατανάλωση».
Στο έγγραφο αναγνωρίζονται οι συνεχείς αρνητικές συνέπειες στην εσωτερική κατανάλωση εξαιτίας της αύξησης από το 5% στο 8% του φόρου επί των πωλήσεων που τέθηκε σε ισχύ τον Απρίλιο.
Η εσωτερική κατανάλωση, που αντιπροσωπεύει το 60% της ιαπωνικής οικονομίας, έχει υποχωρήσει περισσότερο απ' όσο ανέμεναν οι αναλυτές και η ίδια η κυβέρνηση, κάτι που προκάλεσε τη δεύτερη συνεχή πτώση σε επίπεδο τριμήνου του ΑΕΠ της χώρας.
Σημειώνεται ότι το τρίτο τρίμηνο του 2014, το ιαπωνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013 και 0,4% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.
Ωστόσο, στην έκθεση του Νοεμβρίου τονίζεται ότι υπάρχουν θετικά σημάδια, όπως η πρώτη αύξηση εδώ και 12 μήνες των επιχειρηματικών εσόδων, αλλά και η αύξηση που καταγράφεται στον τομέα των ακινήτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η εξέλιξη για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως δημοσιεύεται μετά την ανακοίνωση διάλυσης της Κάτω Βουλής της Ιαπωνίας από τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε στις 21 Νοεμβρίου, με τις πρόωρες εκλογές να πραγματοποιούνται την 14η Δεκεμβρίου του 2014.
Οι εκλογές θα αποτελέσουν ένα είδος δημοψηφίσματος για την οικονομική στρατηγική του πρωθυπουργού Άμπε, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης.
Το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (PLD) ζητά από τους ψηφοφόρους την στήριξή τους για την μετάθεση για μετά το 2015 της επιπλέον αύξησης του φόρου επί των πωλήσεων από το 8% στο 10% και τη συνέχιση της «επιθετικής» πολιτικής λήψης μέτρων.
Ο ιάπωνας πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να μεταθέσει για τον Απρίλιο του 2017 τη δεύτερη αυτή αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων, η οποία εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο το 2012 από την τότε κυβέρνηση του Δημοκρατικού Κόμματος (PD).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης