Τελευταία Νέα
Διεθνή

"Απίθανο να χρειαστούν νέα βοήθεια οι Anglo Irish και Irish Nationwide"

"Η Anglo Irish Bank και η Irish Nationwide Building Society, δύο από τις βασικές τράπεζες της Ιρλανδίας είναι αδύνατο να ζητήσουν περαιτέρω βοήθεια από αυτή των 34,7 δις ευρώ που τους διέθεσε η κυβέρνηση" σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.
Τα αποτελέσματα ενός νέου Stress Test στην Irish Nationwide και μία νέα αποτίμηση για την Anglo Irish δείχνουν πως οι προηγούμενες προβλέψεις για μελλοντικές δανειακές απώλειες ήταν ισχυρές και λογικές δηλώνει η Κεντρική Τράπεζα.
Επειδή λοιπόν οι δύο τράπεζες βρίσκονται σε κίνδυνο οι δύο τράπεζες δεν συμπεριελήφθησαν στα στρες τεστ που διεξήγαγε η Κεντρική Τράπεζα φέτος.
Τα stress tests έδειξαν ότι η Allied Irish Banks Plc, η Bank of Ireland Plc, η Irish Life and Permanent Plc και η Educational Building Society ζήτησαν 24 δισ. ευρώ σε επιπλέον κεφάλαια.
Όπως φαίνεται μετά από αυτή την ανακοίνωση,  η προσπάθεια της ιρλανδικής κυβέρνησης να «τονώσει» το τραπεζικό σύστημα ,δε θα της κοστίσει λιγότερο από 70 δις ευρώ.
Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας διοχέτευσε 46 δις ευρώ μέχρι να ξεσπάσει η κρίση στη χώρα το 2008,συμπεριλαμβανομένων των 29 δις ευρώ στην Anglo Irish και τα 5,4 δις στην Irish Nationwide.
Στο μεταξύ, νέο haircut 90% θα υπομείνουν οι ιδιώτες πιστωτές μη εξασφαλισμένων ομολόγων της Bank of Ireland, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση της ιρλανδικής τράπεζας θα οι πιστωτές θα δεχθούν ανταλλαγή ομολόγων ύψους 2,6 δις. ευρώ, με αναλογία 10 cents προς ένα ευρώ.
Η κυβέρνηση υποχρεώνει τους πιστωτές να μοιραστούν το βάρος της διάσωσης των τραπεζών, μετά και τη συμφωνία ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την διάσωση.
Το συνολικό κόστος της διάσωσης του τραπεζικού κλάδου της χώρας μπορεί να φθάσει έως και 54 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης