Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Θα συνεχιστεί η πτώση του πετρελαίου – Στην Ευρώπη το μεγαλύτερο κόστος ενέργειας στο μέλλον

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Θα συνεχιστεί η πτώση του πετρελαίου – Στην Ευρώπη το μεγαλύτερο κόστος ενέργειας στο μέλλον
Αν δεν υπάρξουν άμεσα επενδύσεις στον τομέα της παραγωγής πετρελαίου στο Ιράκ, στο μέλλον θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα
Tη συνέχιση της πτωτικής τάσης στις τιμές του πετρελαίου σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΑΙΕ), Fatih Birol, ωστόσο σημειώνει ότι αυτό το σενάριο μπορεί να αλλάξει στο μέλλον.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο World Economic Outlook στη Μαδρίτη σημείωσε ότι ο Οργανισμός είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις εκτιμήσεις του, καθώς μπορεί να αποδειχθούν λάθος, όπως και το 2008, όταν προέβλεψε ότι η τιμή του πετρελαίου ανά βαρέλι θα είναι πάνω από τα 100 δολάρια, ενώ στην πραγματικότητα διαμορφώνεται μεταξύ 70 και 80 δολαρίων.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η σταθερότητα και η διάθεση για επενδύσεις στο Ιράκ είναι στο μηδέν και πρόσθεσε ότι για να πετύχουμε αυξημένη παραγωγή την ερχόμενη δεκαετία, πρέπει να γίνουν επενδύσεις τώρα.
Μάλιστα, όπως τόνισε, αν δεν γίνουν αυτές οι επενδύσεις, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στο μέλλον.
Οι επενδύσεις, σύμφωνα με τον οικονομολόγο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, που δεν γίνονται σήμερα στη Μέση Ανατολή μπορεί να είναι προβληματικές στο μέλλον, όχι μόνο όσον αφορά τα θέματα τιμών, αλλά και ασφάλειας σε σχέση με την προμήθεια.
Πρόσθεσε δε, ότι για αυτόν τον λόγο θεωρεί ότι η ισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης πρέπει να έλθει από μια χώρα όπως το Ιράκ.
Παράλληλα, έκανε λόγο για «παρεξήγηση» όσον αφορά τον νέο ρόλο των ΗΠΑ, που θα απαντήσουν στην αυξημένη ζήτηση στο μέλλον.
Εν τω μεταξύ, ο Birol προέβλεψε ότι στο μέλλον η Ευρώπη θα είναι η περιοχή που θα έρθει αντιμέτωπη με μεγαλύτερα κόστη στον τομέα της ενέργειας μεταξύ των κυρίων οικονομικών περιοχών του πλανήτη, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την Κίνα, στην οποία ο άνθρακας θα συνεχίσει να αντικαθιστά πηγές περισσότερο κοστοβόρες.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης