Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Εγκλωβισμένη στην πολιτική αβεβαιότητα η ΕΚΤ - «Μπλοκάρει» το QE ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα

tags :
Bloomberg: Εγκλωβισμένη στην πολιτική αβεβαιότητα η ΕΚΤ - «Μπλοκάρει» το QE ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα
Εμπόδιο στις αποφάσεις της ΕΚΤ η πολιτική αβεβαιότητα στον ευρωπαϊκό Νότο
«Μαύρα σύννεφα» μαζεύονται πάνω από πύργο της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, δύο ημέρες πριν την πολυαναμενόμενη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου.
Αιτία, η πολιτική αβεβαιότητα κυρίως στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ παρακολουθούν έναν λαό της ευρωζώνης, τόσο κουρασμένο από την οικονομική κρίση, οι οποίοι λένε «όχι» στην πανευρωπαϊκή συνεργασία και απορρίπτουν τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Παγιδευμένοι από την «εντολή» για αποφυγή του αποπληθωρισμού, οι τα μέλη της ΕΚΤ ενδεχομένως αναγκαστούν να υιοθετήσουν ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), το οποίο ωστόσο δεν αρκεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην ευρωζώνη.
Σε κάθε ομιλία τους, οι κεντρικοί τραπεζίτες και κυρίως ο Mario Draghi, καλούν τις κυβερνήσεις να συμπληρώσουν τις δράσεις της ΕΚΤ με αναδιάρθρωση των οικονομιών τους και μεταρρυθμίσεις ώστε να ενισχυθούν οι επενδύσεις.
Η απάντηση – από την κωλυσιεργία σε ό,τι αφορά στις μεταρρυθμίσεις, μέχρι το επενδυτικό πρόγραμμα του Jean Claude Juncker, που ακόμη αργεί – απογοητεύει, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.
Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων καθίσταται ακόμη δυσκολότερη, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, του φόβου πρόωρων εκλογών, κυρίως στην Ελλάδα, και της ενίσχυσης των κομμάτων διαμαρτυρίας.
«Από τον πυρήνα της ευρωζώνης στη Γαλλία, μέχρι την Ελλάδα στην περιφέρεια, οι κυβερνήσεις είναι δέσμιες της μεγάλης δημοτικότητας που απολαμβάνουν τα κόμματα διαμαρτυρίας, γεγονός που περιορίζει τη δυνατότητά τους να προχωρήσουν σε αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις όπως τη χαλάρωση των κανόνων για μετακίνηση εργαζομένων από μη παραγωγικές θέσεις στην επανεκπαίδευση ή την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης.
Η απειλή πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, την Καταλονία, την Ιταλία και την Αυστρία αφήνει την ΕΚΤ να απελπισμένη καθώς περιορίζονται οι ήδη μικρές ευκαιρίες για δράση», αναφέρει το δημοσίευμα.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, το Bloomberg τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το αντιμνημονιακό κόμμα της αντιπολίτευσης που ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, καταγράφει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις και ζητά πρόωρες εκλογές.
Την ίδια ώρα στην Ισπανία, η ανεργία βρίσκεται στο 24% και το αντικαθεστωτικό κίνημα Podemos που δημιουργήθηκε πέρσι, είναι πολύ πιο δημοφιλές από τα δύο βασικά κόμματα που υπάρχουν από τη δεκαετία του 1980. Σ
Παράλληλα στην Ιταλία, από όπου κατάγεται ο Draghi, η μεταρρυθμιστική προσπάθεια του πρωθυπουργού Matteo Renzi, προσκρούει στα εμπόδια που βάζει το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Bebe Grillo.
Όλα τα βλέμματα στρέφονται στη συνεδρίαση της προσεχούς Πέμπτης και το αν η ΕΚΤ θα αποφασίσει ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και αγορά κρατικών ομολόγων.
Μια απόφαση εξαιρετικά δύσκολη, την ώρα που ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε περαιτέρω τον Νοέμβριο, στο +0,3%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης