Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φορολογική αμνηστία σε όσους επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους στη Ρωσία υπόσχεται ο Putin - Διάγγελμα στον ρωσικό λαό

tags :
Φορολογική αμνηστία σε όσους επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους στη Ρωσία υπόσχεται ο Putin - Διάγγελμα στον ρωσικό λαό
Ερωτηματικό εάν θα καταφέρει να καθησυχάσει τη ρωσική κοινωνία για την αρνητική πορεία της οικονομίας
Διάγγελμα στο ρωσικό λαό απευθύνει ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin την ώρα που η πορεία της ρωσικής οικονομίας βαίνει από το κακό στο χειρότερο.
Ο Ρώσος πρόεδρος υποσχέθηκε φορολογική αμνηστία σε όσους επιστρέψουν στη Ρωσία τα κεφάλαιά τους, η φυγή των οποίων είναι μαζική τους τελευταίους μήνες, λόγω των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση, για την εμπλοκή της Μόσχας στην ουκρανική κρίση. 
Η πρωτοβουλία Putin αποτελεί μια προσπάθεια αντιστροφής του ιδιαίτερα αρνητικού κλίματος που επικρατεί στη ρωσική οικονομία. 
Η Ρωσία μπορεί να εκσυγχρονίσει την οικονομία της και να αποτελέσει παράδειγμα για τον κόσμο, τόνισε.
Ο Putin τόνισε ότι θα στηριχθούν οι τράπεζες με κρατικά κεφάλαια ενώ κήρυξε πόλεμο κατά των κερδοσκόπων στην αγορά συναλλάγματος, ζητώντας τη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα.
Σύμφωνα με τον Putin πρέπει να ενισχυθεί η κατασκευή οδικών δικτύων στη Ρωσία, ενώ και τα οικοδομικά projects πρέπει να τα αναλαμβάνουν ρωσικές εταιρείες.
Επίσης τόνισε ότι η χώρα πρέπει να εισάγει μόνο τα προϊόντα τα οποία δεν μπορεί να παράγει.
Ο Putin κατηγόρησε τη Δύση για υποκρισία στο ζήτημα της Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια του καθιερωμένου ετήσιου διαγγέλματος.
Αναφερόμενος στις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση σε βάρος της Ρωσίας, ο Putin τόνισε ότι αποτέλεσαν μια νευρική αντίδραση των ΗΠΑ, η οποία δεν συνδέεται με την υπόθεση της Κριμαίας.
Όπως τόνισε ο Putin, η Δύση θα έβρισκε και άλλη αφορμή για να ελέγξει την επιρροή της Ρωσίας.
«Κάποιες φορές δεν ξέρουμε σε ποιους να απευθυνθούμε.
Στις κυβερνήσεις των ξένων κρατών, ή στους Αμερικανούς προστάτες τους», τόνισε ο Putin εξαπολύοντας επίθεση κατά των ΗΠΑ.
«Θα πούμε στον κόσμο την αλήθεια, ώστε όλοι να κατανοήσουν την πραγματική εικόνα της Ρωσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο Putin υπογράμμισε ότι η Ρωσία θα ενισχύσει τους δεσμούς της με τις χώρες της Νοτίου Αμερικής και της Μέσης Ανατολής.
«Οι εταίροι μας πρέπει να κατανοήσουν ότι πρέπει να διαμορφώσουμε τη δική μας εξωτερική πολιτική».
Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε πως «όλοι λένε ότι εφαρμόζει τις σωστές πολιτικές και ότι πρέπει να τις υιοθετήσουμε, αλλά αυτό δεν θα συμβεί ποτέ».
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews, με το ρούβλι να πέφτει σε ιστορικά χαμηλά, με τις τιμές του πετρελαίου να κατρακυλούν, με τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται στα ύψη και με ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες, πιο σκληρές κυρώσεις από τη Δύση, οι οικονομικές προοπτικές της Ρωσίας τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα πέφτουν με ραγδαίους ρυθμούς.
Αν και η θητεία του ως πρωθυπουργός της Ρωσίας συνέπεσε με οικονομική ευμάρεια χάρη στις αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, οι προοπτικές για το 2015 επιδεινώνονται.
Σύμφωνα με στοιχεία της ρωσικής κυβέρνησης, το 2015 το μέσο εισόδημα των ρωσικών νοικοκυριών αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2,8%, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά από τη στιγμή που ο Putin ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμα του το CNBC.
Βάσει του δημοσιεύματος, αν και ως Πρόεδρος της Ρωσίας ο Putin εστίασε στην άμυνα και στον πατριωτισμό, κάτι που αύξησε τη δημοτικότητα του, το ερώτημα είναι κατά πόσο μπορεί να συνεχιστεί αυτή η υψηλή δημοτικότητα εάν αλλάξουν προς το χειρότερο τα δεδομένα για τη ρωσική κοινωνία.
«Η αγορά αναζητά τις νέες εκείνες ιδέες που θα απομακρύνουν τη Ρωσία από την οικονομική στασιμότητα και τη διαφαινόμενη πτώση, η οποία ήταν ήδη εμφανής πριν από την κρίση στην Ουκρανία και από την πρόσφατη τιμή του πετρελαίου» αναφέρει σε ενημερωτικό του σημείωμα ο Timothy Ash, επικεφαλής του τμήματος έρευνας των αναδυόμενων αγορών της Standard Bank.
Όπως λέει ο Ash, η πίεση πλέον βρίσκεται στον Putin, ο οποίος καλείται να προσφέρει ένα όραμα για ένα επιτυχημένο οικονομικό μοντέλο για τη Ρωσία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ακύρωση του South Stream, του αγωγού που θα μετέφερε φυσικό αέριο από τη Ρωσία προς την Ευρώπη αποτελεί μια σημαντική «απώλεια» για τον Putin και τους Ρώσους.
Την ίδια στιγμή η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι μείωσε το repo επιτόκιο της για την αγορά συναλλάγματος σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει το ρούβλι, το οποίο αυτή την εβδομάδα κατέγραψε νέα ιστορικά χαμηλά έναντι του αμερικανικού δολαρίου.
«Η ικανότητα των ρωσικών επιχειρήσεων να εξυπηρετήσουν το εξωτερικό χρέος είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα λόγω της αδυναμίας που επιδεικνύει το ρούβλι» υπογραμμίζει ο Geoffrey Yu, στρατηγικός αναλυτής της UBS, ο οποίος προειδοποιεί ότι «περισσότερος πόνος θα έρθει το επόμενο διάστημα».
Βάσει του δημοσιεύματος, ο Putin στο διάγγελμα του αναμένεται να επιδιώξει να συσπειρώσει τους Ρώσους, ζητώντας τους να παραμείνουν ψύχραιμοι στην επίθεση που δέχονται λόγω της εξωτερικής επιθετικότητας.
Ο Putin – σύμφωνα με το CNBC – θα επιχειρήσει να αποδώσει την αρνητική πορεία της ρωσικής οικονομίας στις δυτικές κυρώσεις και στην υποκρισία της Δύσης και να δώσει έμφαση στη σημασία της οικοδόμησης νέων συνεργασιών πέραν της Δύσης.
Ίσως με αυτές τις κινήσεις ο Putin να καταφέρει να διατηρήσει ψηλά τη δημοτικότητα του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης