Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διασταυρώνονται τα ξίφη για το πότε θα βγει η Ιρλανδία στις αγορές…

Διασταυρώνονται τα ξίφη για το πότε θα βγει η Ιρλανδία στις αγορές…
Καταιγισμός δηλώσεων, προβλέψεων και αναλύσεων υπάρχουν το τελευταίο διάστημα και για το ιρλανδικό πρόβλημα.
Τις προηγούμενες μέρες εντύπωση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Υπουργού Μεταφορών της Ιρλανδίας, Leo Varadkar, για ενδεχόμενο νέο δανεισμό της χώρας το 2012 εξαιτίας των υψηλών επιπέδων στα οποία κινούνται τα spreads, κάτι που φυσικά κάνει τις αγορές διστακτικές στη χώρα.
Στις ανησυχίες του Leo Varadkar απάντησε όμως, αναλυτής της Standard and Poor’s, ο κύριος Frank Gill ο οποίος προβλέπει έξοδο της Ιρλανδίας στις διεθνείς αγορές τον επόμενο χρόνο, τονίζοντας πως η χώρα πιθανότατα δε θα χρειαστεί νέα βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ καθώς το δάνειο ύψους 85 δις ευρώ από την τρόικα, θεωρεί πως θα καλύψει όλες τις δανειακές ανάγκες της. Ο κύριος Gill σε μία προσπάθεια να μη συγκρίνεται το ιρλανδικό πρόβλημα με το ιρλανδικό δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Ιρλανδία δεν μπορεί να συγκριθεί με την Ελλάδα, αφού η οικονομία της διαθέτει όλα εκείνα τα εργαλεία να ανακάμψει από την τραπεζική κρίση, θα ήταν επίσης ικανή να αντιμετωπίσει και μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας.»
Στον αντίποδα τώρα, ο τραπεζίτης της Royal Bank of Scotland, Harvinder Sian ,όπως δημοσιεύει ο Guardian, σε ομιλία του σε Ιρλανδούς νομικούς και τραπεζίτες δηλώνει πως η Ιρλανδία είναι πιθανό να μην επιστρέψει στις αγορές πριν από το 2018 εάν η κυβέρνηση της χώρας, δεν καταφέρει να μειώσει το έλλειμμα και να αποπληρώσει το χρέος της.
Να υπενθυμίσουμε πως η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, διά στόματος του Υπουργού Οικονομικών Μάικλ Νούναν,  έσπευσε την Τετάρτη να διαψεύσει οποιοδήποτε σενάριο περί δεύτερου δανείου  δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα... έχουμε αρκετά χρήματα από το ΔΝΤ και τα ευρωπαϊκά ινστιτούτα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης