Τελευταία Νέα
Διεθνή

Moody's: Μικρότερη του 7% η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας το 2015

Moody's: Μικρότερη του 7% η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας το 2015
Για το 2014 αναμένει ότι θα παραμείνει περίπου στο 7,3%
Ανάπτυξη μικρότερη του 7% αναμένει για την οικονομία της Κίνας το 2015 ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's, ενώ για το 2014 εκτιμά ότι θα παραμείνει περίπου στο 7,3%, κάτω από τον στόχο της κινεζικής κυβέρνησης για ανάπτυξη 7,5%.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Moody's για την περιοχή Ασία – Ειρηνικού, Μάικλ Τέιλορ, σε φόρουμ σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές για το 2015 στο Πεκίνο, «το επόμενο έτος είναι πολύ πιθανό να καταγραφεί στην Κίνα ανάπτυξη μικρότερη του 7% και κοιτώντας λίγο παραπέρα, το 2016, εκτιμάται μεγαλύτερη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας».
Για το 2014, σημείωσε ο Μ. Τέιλορ, ο οίκος εκτιμά ότι «η ανάπτυξη θα παραμείνει ελαφρώς κάτω από το 7,5%, πιθανώς στο 7,3%» και συμπλήρωσε ότι αυτές οι εκτιμήσεις βασίζονται στις τελευταίες «φήμες» σύμφωνα με τις οποίες η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να περικόψει τον στόχο της για την ανάπτυξη το 2015.
Ο αναλυτής της Moody's σημείωσε ακόμη ότι σε περίπτωση που βαθύνει η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, είναι πολύ πιθανό η κινεζική κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη μέτρων τόνωσης της οικονομίας.
Επιπλέον, τόνισε ότι ο οίκος δεν εκτιμά ότι κινδυνεύει η παρούσα αξιολόγηση του κινεζικού χρέους που είναι στο Aa3, ένα από τα πιο υψηλά επίπεδα.
Η αξιολόγηση του κρατικού χρέους της Κίνας, σημείωσε ο Τέιλορ, έχει επαρκές περιθώριο για να αντέξει μια μικρότερη ανάπτυξη και κάποια αρνητικά χρηματοοικονομικά αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια.
Πρόσθεσε δε, ότι η φορολογική της θέση είναι ανώτερη έναντι των υπολοίπων χωρών.
Για τη Moody's ο μεγαλύτερος κίνδυνος για μια υποβάθμιση του χρέους της Κίνας είναι ένα σενάριο άτακτης απομόχλευσης, «μια διαδικασία μείωσης του χρέους, που μπορεί να επιδεινωθεί εάν προκύψει κάποιο πρόβλημα στο λεγόμενο σκιώδες τραπεζικό σύστημα».
Άλλες πηγές κινδύνου για την κινεζική οικονομία, σύμφωνα με τον Τέιλορ, είναι να πραγματοποιηθεί μια νέα κατάρρευση στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης ή μια αστάθεια στις αγορές, οφειλόμενη στην κανονικοποίηση της νομισματικής πολιτικής της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας, FED.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης