Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με την πλάτη στον τοίχο η Βενεζουέλα – Η πτώση του πετρελαίου και ο ρόλος της Goldman Sachs

Με την πλάτη στον τοίχο η Βενεζουέλα – Η πτώση του πετρελαίου και ο ρόλος της Goldman Sachs
Μέσα σε δύο εβδομάδες η κυβέρνηση Maduro βλέπει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας να πλησιάζει
Σε δεινή θέση φαίνεται ότι βρίσκεται η Βενεζουέλα, με την πτώση του πετρελαίου να φέρνει όλο και πιο κοντά την κυβέρνηση Maduro σε ένα τρίτο δάνειο διάσωσης από την Κίνα.
Περίπου δύο εβδομάδες πριν τα CDS της Βενεζουέλας διαπραγματεύονταν στις 2.300 μονάδες μόνο.
Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση συζητά με την Goldman Sachs για την πώληση απαίτησης από τη Δομινικανή Δημοκρατία ύψους 4 δισ. δολαρίων στο 41% μόλις της αξίας της, στοιχείο που έδειξε ότι η κυβέρνηση Maduro έχει πρόβλημα ρευστότητας.
Η είδηση αυτή έδειξε ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει μετρητά, ακόμη και αν αυτό σημάνει μια συμφωνία με την Goldman Sachs.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Bank of America, εάν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν σε αυτά ή κάτω από τα σημερινά επίπεδα για αρκετό χρονικό διάστημα, τότε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα τεθεί υπό σοβαρή πίεση.
Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η εξέλιξη, η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Maduro θα αναγκαστεί να λάβει περαιτέρω μέτρα λιτότητας, καθώς οι ανάγκες για εξωτερική χρηματοδότηση εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε τουλάχιστον 25 δισ. δολάρια.
Μάλιστα, σύμφωνα με την Bank of America, ακόμη και αν το brent παραμείνει στα 77 δολάρια, τότε η Βενεζουέλα θα χρειαστεί περί τα 16 δισ. δολάρια.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Βενεζουέλα βρίσκεται όλο και πιο κοντά στη χρεοκοπία, με τους τραπεζίτες και τους νομικούς ήδη να ετοιμάζονται για να επωφεληθούν από μια τέτοια εξέλιξη.
Μπορεί η κυβέρνηση Maduro να προσπαθεί να στείλει σημάδια στην αγορά ότι εργάζεται σκληρά για τις αναγκαίες προσαρμογές, ωστόσο οι προσαρμογές αυτές της πολιτικής μάλλον δεν θα είναι αρκετές.
Το βασικό διακύβευμα είναι ότι απλά η κυβέρνηση ψάχνει απεγνωσμένα κεφάλαια ώστε να αντισταθμίσει την μείωση των εσόδων από την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης