Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Φιλόδοξη αλλά... δίχως μέλλον η πρόταση Putin για αγωγό στην Τουρκία

Bloomberg: Φιλόδοξη αλλά... δίχως μέλλον η πρόταση Putin για αγωγό στην Τουρκία
Περισσότερα «κύματα», από ότι αν κατασκευαζόταν στην Μαύρη Θάλασσα, συναντά η πρόταση του Putin για κατασκευή αγωγού αξιώσεων στην Τουρκία
Το σχέδιο Β του Vladimir Putin για κατασκευή αγωγού στην Τουρκία, με στόχο να μεταφερθεί από εκεί το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, φαίνεται να αξιολογείται ως «άστοχο» από τους ειδικούς αναλυτές.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, οι αναλυτές εκτιμούν ότι το Plan B της Ρωσίας έχει ακόμα λιγότερες πιθανότητες να είναι επιτυχημένο, σε σχέση με αρχικό πλάνο για κατασκευή αγωγού στην Μαύρη Θάλασσα, το οποίο εγκαταλείφτηκε.
«Είναι απλώς επίδειξη δύναμης», σχολίασε ο Necdet Pamir, ερευνητής του Πανεπιστημίου της Άγκυρας, καθώς είναι ένα μη ρεαλιστικό σχέδιο, παρά τις αντίθετες δηλώσεις του Putin, μόλις την περασμένη εβδομάδα από την Άγκυρα.
Το σχέδιο, που είχε ανακοινώσει τότε, αφορούσε στην κατασκευή αγωγού προς την Τουρκία, τέτοιου που θα μπορούσε να μεταφέρει ποσότητα πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που θα μπορούσε να ζητήσει ποτέ η Τουρκία, από εκεί να μεταφερθεί στην Ελλάδα και να διοχετευθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Τα εμπόδια που τέθηκαν για τον αγωγό στην Μαύρη Θάλασσα θα τεθούν και για τον αγωγό στην Τουρκία: η ζήτηση στην Ευρώπη κάνει την οικονομική αυτή επένδυση ασύμφορη, η ΕΕ δεν έχει τη διάθεση να κλείσει συμφωνίες με την Ρωσία, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, ενώ εμφανίζεται να εισαγάγει φυσικό αέριο από άλλα μέρη του κόσμου.
Έρχεται, επίσης, να προστεθεί και η απροθυμία της Τουρκίας να μπει ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ρωσία, με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, Taner Yildiz, να δηλώνει ότι «ο χρόνος θα δείξει αν το σχέδιο που έχει προταθεί είναι εφικτό ή όχι», αποφεύγοντας να δεσμευτεί.
Άλλοι αναλυτές επισημαίνουν πως το σχέδιο είναι «υπερφιλόδοξο», καθώς οι προοπτικές για το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης κρίνεται «σκοτεινό», σε αντίθεση με άλλα «μικρότερα» πλάνα, από τα οποία η Ρωσία θα μπορούσε να έχει μεγάλα έσοδα.
Σημειώνεται, επίσης, ότι η Τουρκία μπορεί να παραμένει η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά ενέργειας της Ρωσίας, με αυξημένες μάλιστα παραγγελίες, ωστόσο έχει αρχίσει και αυτή να στρέφεται και σε άλλες αγορές.
Το Bloomberg σημειώνει ότι το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι να κατασκευαστούν τελικά δύο αγωγοί, μικρότερων δυνατοτήτων, με τον έναν να καλύπτει τις ανάγκες στην Τουρκία και τον άλλον στην Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης