Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας στην Ευρωζώνη ζητά το ΔΝΤ

Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας στην Ευρωζώνη ζητά το ΔΝΤ
Τι αλλαγές προτείνει στην αγορά εργασίας
Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας στην Ευρωζώνη αλλά και για την τόνωση της ανάπτυξης ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ειδικότερα, σε νέα του έκθεση, το Ταμείο σημειώνει πως «Η Ευρώπη έχει αρχίσει να ανακάμπτει από την παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά η ανάκαμψη είναι αργή και διστακτική στην ευρωζώνη. Η παραγωγή και οι επενδύσεις παραμένουν πολύ κάτω από τα επίπεδα προ της κρίσης. Η ανεργία παραμένει σε απαράδεκτα υψηλή ποσοστά» και «η ανεργία των νέων είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα. Το ποσοστό ανεργίας στους νέους στην ευρωζώνη ανήλθε στο πρωτοφανές ποσοστό του 23% στα μέσα του 2014, πολύ πάνω από το ποσοστό του 2007».
Έτσι, το ΔΝΤ αξιώνει τον «περιορισμό της προστασίας» των μονίμων εργαζομένων και τη «διατήρηση υπό έλεγχο» του κατώτατου μισθού, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης μπορεί να βελτιώσουν την απασχόληση των νέων» και ότι «οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας μπορεί να συμβάλουν στη μείωση της επίμονα (υψηλής) ανεργίας των νέων».
«Η ανεργία των νέων κυμαίνεται σε ολόκληρη την περιοχή της ευρωζώνης. Μερικές χώρες - Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, και Πορτογαλία - γνώρισαν μια απότομη αύξηση της ανεργίας κατά τη διάρκεια της κρίσης. Όμως, με εξαίρεση την Ιρλανδία, τα ποσοστά ανεργίας των νέων των χωρών αυτών ήταν ήδη σταθερά άνω του μέσου όρου πριν από την κρίση. Στην Ιταλία και τη Γαλλία, επίσης, τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας των νέων είναι, ως επί το πλείστον, κληρονομιά πριν την περίοδο της κρίσης» επισημαίνει παράλληλα.
«Ενώ η υψηλή ανεργία είναι πάντα ανεπιθύμητη, η ανεργία των νέων μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματική στη ευρωζώνη, η οποία υποφέρει από σημαντική γήρανση του πληθυσμού και χαλάρωση της οικονομικής δραστηριότητας. Και όσο περισσότερο διαρκεί η ανεργία, τόσο μεγαλύτερη είναι η διάβρωση των δεξιοτήτων και της απασχόλησης και τόσο πιο διαβρωτικές είναι οι επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή και τα θεσμικά όργανα» υπογραμμίζει καταλήγοντας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης