Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα βόμβα στην Ευρωζώνη βάζουν οι Financial Times – Ο Draghi δεν έχει πολιτική κάλυψη για το QE

Νέα βόμβα στην Ευρωζώνη βάζουν οι Financial Times – Ο Draghi δεν έχει πολιτική κάλυψη για το QE
Πιθανή απόφαση για περαιτέρω δράση της ΕΚΤ ενδεχομένως να αναβληθεί για μετά το Φεβρουάριο
Το μεγαλύτερο διακύβευμα των ευρωπαϊκών αγορών το 2015 είναι ο χρόνος της απόφασης για την έναρξη του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ωστόσο, όπως αποκαλύπτουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, φαίνεται ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, δεν έχει τη στήριξη του εκτελεστικού συμβουλίου για τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης.
Την περασμένη εβδομάδα η γερμανική Die Welt ανέφερε ότι ο Draghi έχασε την πλειοψηφία στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, όταν ο Benoit Coeure, τάχθηκε στο στρατόπεδο του «όχι» μαζί με την Sabine Lautenschlager και τον Yves Mersch.
Σήμερα τα πράγματα για την πρώην τραπεζίτη της Goldman Sachs πάνε από το κακό στο χειρότερο.
Δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι έχασε και την "πολιτική κάλυψη" που χρειάζεται για να πάρει την τολμηρή απόφαση.
Η πολιτική κάλυψη θα τον προστάτευε από πολιτικά και νομικά αντίποινα που ενδεχομένως να πάρει η Γερμανία.
Ο λόγος, όπως εξηγεί στους Financial Times, Peter Spiegel, σε αντίθεση με τις προηγούμενες συνόδους κορυφής της ΕΕ, όπου οι Ευρωπαίοι έδιναν στον Draghi το «πράσινο φως» στα σχέδια του, αυτή τη φορά δεν υπάρχει τέτοια συμπαγής λευκή επιταγή.
Σύμφωνα με ένα προσχέδιο που διέρρευσε από την ανακοίνωση για την σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας, ο Draghi μπορεί να χρειαστεί να λάβει κάποια απόφαση χωρίς την έγκριση της Ευρωζώνης.
Το κείμενο καθιστά σαφές ότι οι ηγέτες δεν έχουν καμία πρόθεση να υλοποιηθεί ένα νέο σχέδιο οποιαδήποτε στιγμή σύντομα.
Υπό αυτά τα δεδομένα, πιθανή απόφαση για περαιτέρω δράση της ΕΚΤ ενδεχομένως να αναβληθεί για μετά το Φεβρουάριο, ενώ η ίδια η δράση δεν θα έρθει νωρίτερα από τον Ιούνιο.
Όπως σημειώνουν οι Financial Times, ο στενότερος συντονισμός των οικονομικών πολιτικών είναι απαραίτητος για την ομαλή λειτουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.
Όμως, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τη σύνθεση θεμάτων κατά την άτυπη σύνοδο του Φεβρουαρίου.
Έτσι, ο Draghi δεν αναμένεται να έχει τη φυσιολογική πολιτική κάλυψη που χρειάζεται για να κάνει μια τολμηρή απόφαση νωρίς το επόμενο έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης