Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιδεινώνεται η νομισματική κρίση στην Ρωσία - Καταρρέει το ρούβλι - Οι κίνδυνοι

Επιδεινώνεται η νομισματική κρίση στην Ρωσία - Καταρρέει το ρούβλι - Οι κίνδυνοι
Μόνο σήμερα, 12 Δεκεμβρίου του 2014, το ρωσικό νόμισμα υποχωρεί πάνω από 3% έναντι του αμερικανικού δολαρίου
Ολοένα και κλιμακώνεται η νομισματική κρίση της Ρωσίας, με το ρούβλι το εθνικό νόμισμα της Ρωσίας, να διολισθαίνει διαρκώς, δείχνοντας να αγνοεί τις προσπάθειες της κεντρικής ρωσικής τράπεζας να σταματήσει την πτώση του νομίσματος, μέσω της αύξησης των επιτοκίων, αναφέρει το Business Insider, σε νέο δημοσίευμά του.
Μόνο σήμερα, 12 Δεκεμβρίου του 2014, το ρωσικό νόμισμα υποχωρεί πάνω από 3% έναντι του αμερικανικού δολαρίου.
Υπενθυμίζεται εδώ πως μόλις χθες Πέμπτη, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αύξησε κατά 1% τα επιτόκια, στο 10,5%, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει την υποχώρηση του ρουβλίου.





Ωστόσο η κίνηση αυτή αποδεικνύεται πως πέφτει στο κενό, αφού η ελεύθερη πτώση στην οποία έχουν επιδοθεί οι τιμές του πετρελαίου συμπαρασύρουν πτωτικά και το ρωσικό νόμισμα.
Μπορεί η Ρωσία να διαθέτει ακόμη 416 δισ. δολάρια σε αποθέματα και το κρατικό χρέος να μην ξεπερνά το 9,2% του ΑΕΠ, ωστόσο οι ανησυχίες των ξένων κορυφώνονται για τις προοπτικές της ρωσικής οικονομίας και των ρωσικών εταιρειών.
Ειδικότερα, οι ρωσικές επιχειρήσεις καλούνται να αποπληρώσουν περί τα 35 δισ. δολάρια σε χρέος μόνο για τον Δεκέμβριο του 2014, ενώ για το σύνολο του 2015 το συνολικό χρέος που πρέπει να αποπληρώσουν θα ξεπεράσει τα 100 δισ. δολάρια.





Όμως οι δραστηριότητες και λειτουργίες των ρωσικών εταιρειών καθίστανται ολοένα και πιο δύσκολες, λόγω των αυστηρών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από τη Δύση.
Η μεγαλύτερη ανησυχία όλων είναι η εξής: Να μην ξεμείνουν από collaterals (εγγυήσεις) οι ρωσικές τράπεζες και χάσουν την πρόσβαση στα αποθέματα δολαρίου της κεντρικής ρωσικής τράπεζας.
Κατά βάση, η κεντρική ρωσική τράπεζα πρέπει να παρεμβαίνει και να χορηγεί έκτακτη ρευστότητα στις τράπεζες εάν αυτό καταστεί αναγκαίο.
Δική της αποστολή είναι...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης