Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευθύνες Putin στην ΕΕ για τον κόμβο φυσικού αερίου στα σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας

Ευθύνες Putin στην ΕΕ για τον κόμβο φυσικού αερίου στα σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας
O V. Putin τόνισε ότι η κατασκευή του δεν εξαρτάται κυρίως από τη Ρωσία, αλλά από την ΕΕ
Στην κατασκευή κόμβου διανομής φυσικού αερίου στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας, αναφέρθηκε ο Ρώσος Πρόεδρος, V. Putin, κατά την καθιερωμένη ετήσια ομιλία του στο ρωσικό έθνος, χαρακτηρίζοντας τον ιδιαίτερα δυνατό.
Ωστόσο ο V. Putin τόνισε ότι η κατασκευή του δεν εξαρτάται κυρίως από τη Ρωσία, αλλά από την ΕΕ, σημειώνοντας:
Θέλουν να έχουν από τη Ρωσία σταθερές, εγγυημένες, απολύτως κατανοητές και χωρίς κινδύνους από τη διακίνηση, προμήθειες ενεργειακών πηγών, τις οποίες χρειάζονται σε εξαιρετικό βαθμό; Υπέροχα, τότε θα εργαστούμε»,
Μάλιστα αναφερόμενος στην πρόσφατή απόφασή του να ακυρώσει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, ο οποίος επρόκειτο να διέρχεται μέσω της Βουλγαρίας και να καταλήγει στην Κεντρική Ευρώπη.
«Τότε μπορούμε μέσω της Ελλάδας να περάσουμε στην FYROM (σ.σ.: ο κ. Putin χρησιμοποίησε τον όρο της ρωσικής διπλωματίας «Μακεδονία»), μπορούμε περαιτέρω να βγούμε στη Σερβία, μπορούμε και πάλι να φθάσουμε στο Μπάουμγκάρτεν στην Αυστρία. Δεν το επιθυμούν; Τότε δεν θα πάμε. Απλώς το ερώτημα είναι ότι φθηνότερες και πιο αξιόπιστες προμήθειες αερίου από εκείνες της Ρωσίας δεν υπάρχουν και στην εγγύς ιστορική προοπτική δεν προβλέπονται», παρατήρησε ο Ρώσος ηγέτης, υπογραμμίζοντας την αύξηση της τουρκικής οικονομίας και την ανάγκη για αποστολή μεγαλύτερων όγκων φυσικού αερίου στη γείτονα χώρα.
Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου για το Κυπριακό, o V. Putin είπε ότι η χώρα του προσπαθεί να τηρεί «ισορροπημένη θέση» στο ζήτημα. Ωστόσο ο. κ. Putin χρησιμοποίησε αμφιλεγόμενη διπλωματική ορολογία, που δεν συνάδει ούτε με τις έως τώρα ρωσικές θέσεις για το Κυπριακό, ούτε με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης