Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο «χτύπημα» της Fitch στη Βενεζουέλα: Την υποβάθμισε σε «CCC» - Κίνδυνος χρεοκοπίας

Νέο «χτύπημα» της Fitch στη Βενεζουέλα: Την υποβάθμισε σε «CCC» -  Κίνδυνος χρεοκοπίας
Kατά δύο βαθμίδες υποβάθμισε τη Βενεζουέλα ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης
Ακόμη ένα «χαστούκι» δέχθηκε η Βενεζουέλα, καθώς ο οίκος Fitch υποβάθμισε την αξιολόγηση της λατινοαμερικανικής χώρας σε «CCC» από «Β» προηγουμένως.
Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες την αξιολόγηση της Βενεζουέλας, λόγω των δυσμενών επιπτώσεων της κατακρήμνισης του πετρελαίου στα κρατικά έσοδα.
Ας σημειωθεί πως οι εξαγωγές πετρελαίου καταλαμβάνουν σχεδόν το 50% των κρατικών εσόδων της Βενεζουέλας.
Όπως εξηγεί ο οίκος Fitch, η ικανότητα της οικονομίας να αντεπεξέλθει στους εξωτερικούς κινδύνους είναι σαφώς μειωμένη, λόγω των χαμηλών αποθεμάτων σε ξένο συνάλλαγμα και της έλλειψης ρευστότητας.
Ας σημειωθεί πως τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος ανέρχονται μόλις στα 21,4 δισ. δολάρια, ήτοι στο 50% των επιπέδων του 2008!
Παράλληλα, προσθέτει η Fitch, η προσπάθεια τόνωσης της ρευστότητας παρακωλύεται από το γεγονός πως το 72% των αποθεμάτων συναλλάγματος βρίσκεται σε μορφή χρυσού.
Επίσης, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, παρά τις διάχυτες ανησυχίες περί χρεοκοπίας.
«Η μείωση της τιμής του πετρελαίου αποδυναμώνει σημαντικά την ικανότητα της Βενεζουέλας να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέους» διαμηνύει χαρακτηριστικά.
Ας σημειωθεί πως η τιμή του πετρελαίου έχει απολέσει άνω του 40% της αξίας της, επιδρώντας αρνητικά στις οικονομίες των πετρελαιοπαραγωγών χωρών.
Η ταραχώδης κατάσταση στην οικονομία της Βενεζουέλας αποτυπώνεται και στα CDS, όπου βρίσκονται στις 4.829 μονάδες βάσης, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο παγκοσμίως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης