Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Χορηγεί ρευστότητα 1 τρισ. ρούβλια στις τράπεζες, μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ

Ρωσία: Χορηγεί ρευστότητα 1 τρισ. ρούβλια στις τράπεζες, μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ
Σε χαμηλό έτους τα διεθνή συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας, υποχώρησαν στα 414,6 δισ. δολ.
(upd3)Σχέδιο νόμου, το οποίο προβλέπει ένεση ρευστότητας στις συστημικές τράπεζες της Ρωσίας, ύψους έως 1 τρισ. ρούβλια, κατέθεσε στη ρωσική βουλή ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, A. Siluanov, σε μια προσπάθεια να θωρακιστεί το ρωσικό τραπεζικό σύστημα, απέναντι στις εντεινόμενες πιέσεις που δέχεται η ρωσική οικονομία και το ρωσικό νόμισμα.
«Πρωτίστως θα υποστηρίξουμε τις συστημικές τράπεζες ώστε να εγγυώνται την εκτέλεση των συναλλαγών», εξήγησε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών.

Νέο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία ενέκρινε ο Obama - Δίχως τέλος οι πιέσεις στη Μόσχα
Νέο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας ενέκρινε νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, ασκώντας περαιτέρω πιέσεις στην αδύναμη ρωσική οικονομία.
Ειδικότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε πως υπέγραψε νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ εις βάρος της Ρωσίας.
Ωστόσο, διαβεβαίωσε πως «οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να επιβάλλουν νέα περιοριστικά μέτρα εναντίον της Ρωσίας».
«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού με τους συμμάχους μας στην Ευρώπη προκειμένου να απαντήσουμε στη διαρκή δράση της Ρωσίας εντός της ουκρανικής επικράτειας» υπογράμμισε ο B. Obama.
«Θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε τις κυρώσεις που επιβάλλουμε στη Ρωσία» κατέληξε ο Αμερικανός Πρόεδρος, σημειώνοντας πως «οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να άρουν τις κυρώσεις, σε περίπτωση που η Ρωσία προβεί στα απαιτούμενα βήματα».

Fitch: Θα κορυφωθούν το 2015 τα ρίσκα για τη Ρωσία - Δεν κινδυνεύει ακόμη η αξιολόγηση ΒΒΒ
Αυξημένοι θα είναι οι κίνδυνοι για τη ρωσική οικονομία το 2015, προειδοποιεί σε νέα έκθεσή του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch.
Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά, οι κίνδυνοι για τη ρωσική οικονομία θα κορυφωθούν το 2015.
Τα αρνητικά μηνύματα έγιναν ήδη γνωστά, κατά την τρέχουσα εβδομάδα, στη σκιά της ακραίας μεταβλητότητας που σημειώθηκε στις κινήσεις του ρωσικού νομίσματος, αλλά και εν μέσω επιθετικής αύξησης των επιτοκίων στο 17% από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.
Όπως διαμηνύει η Fitch, η απόφαση της κεντρικής ρωσικής τράπεζας να αυξήσει από το 10,5% στο 17% τα επιτόκια θα βαθύνει ακόμη περισσότερο την ύφεση της ρωσικής οικονομίας.
Από τις ακραίες κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος, με αιχμή τις μεγάλες πιέσεις που δέχθηκε το ρούβλι, θα πληγούν τα πραγματικά εισοδήματα στη Ρωσία, γεγονός που αυτόματα θα επιφέρει πιέσεις στην κατανάλωση και την εγχώρια ζήτηση.
Υπενθυμίζεται εδώ πως η Fitch αξιολογεί με ΒΒΒ και αρνητικό outlook την πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας.
Ο οίκος ανακοινώνει πως η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ρωσίας θα επανακαθοριστεί τον Ιανουάριο.

Σε χαμηλό έτους τα διεθνή συναλλαγματικά αποθέματα – Υποχώρησαν στα 414,6 δισ. δολ.
Στα 414,6 δισ. δολάρια υποχώρησαν τα διεθνή συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας, που ως επί το πλείστον περιλαμβάνουν χρυσό και ξένα νομίσματα, καθώς την εβδομάδα 5-12 Δεκεμβρίου μειώθηκαν κατά 1,6 δισ. δολάρια, όπως ανέφερε η κεντρική τράπεζα της χώρας.
Τα διεθνή συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας έχουν βρεθεί στο χαμηλό έτους, όταν στα τέλη Δεκεμβρίου του 2013 ανέρχονταν σε 511,6 δισ. δολάρια.
Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας, οι αρχές έχουν χρησιμοποιήσει περί τα 75 δισ. δολάρια τους έντεκα μήνες του 2014 σε μια προσπάθεια να στηρίξουν το ρούβλι, ποσό που αντιστοιχεί στο 5% του ΑΕΠ της χώρας.
Μάλιστα, αν εξαιρεθεί ο Δεκέμβριο, το ποσό που έχει χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη του ρωσικού νομίσματος, είναι διπλάσιο του χρέους της χώρας σε εξωτερικά ομόλογα (39,9 δισ. δολ.) και μιάμιση φορά μεγαλύτερο του εξωτερικού δημόσιου χρέους της (53,7 δισ. δολάρια).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης