Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Προς έγκριση πακέτο μέτρων 3,5 τρισ. γεν για την τόνωση της κατανάλωσης

Ιαπωνία: Προς έγκριση πακέτο μέτρων 3,5 τρισ. γεν για την τόνωση της κατανάλωσης
Στα μέτρα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ενισχύσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Στην έγκριση ενός πακέτου μέτρων, ύψους 3,5 τρισ. γεν (23,8 δισ. ευρώ), αναμένεται να προχωρήσει η ιαπωνική κυβέρνηση, για την ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης και την τόνωση της οικονομίας.
Αυτή η κίνηση θα είναι το πρώτο μέτρο εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος «Abenomics» μετά την πρόσφατη επανεκλογή του ιάπωνα πρωθυπουργού, Σίνζο Αμπε και αναμένεται η έγκρισή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο.
Σκοπός των νέων μέτρων είναι η αναζωογόνηση της ιαπωνικής οικονομίας, μετά την είσοδο της χώρας σε τεχνική ύφεση την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου από την αύξηση του φόρου κατανάλωσης τον περασμένο Απρίλιο.
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι η ζήτηση συνέχισε να παραμένει αναιμική μετά την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης από το 5 στο 8%, την πρώτη ύστερα από 17 χρόνια.
Μετά τα νέα, ο ιάπωνας πρωθυπουργός Abe αποφάσισε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στις 14 Δεκεμβρίου, όπου αναδείχθηκε νικητής, και ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει μέχρι τον Απρίλιο του 2017 μια νέα αύξηση του ΦΠΑ (θα φθάσει στο 10%) και υποσχέθηκε μέτρα για την άμβλυνση των φορολογικών αυξήσεων.
Στο νέο πακέτο περιλαμβάνονται ενισχύσεις ύψους 1,5 εκατ. γεν (10,2 χιλ. ευρώ) για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και οι οποίες επλήγησαν από την υποτίμηση του γεν και την αύξηση της φορολογίας, τον Απρίλιο.
Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να επενδύσουν τα χρήματα αυτά σε αυξήσεις μισθών για τους εργαζομένους.
Το πακέτο θα περιλαμβάνει επίσης ενισχύσεις 400 δισ. γεν (2,720 δισ. ευρώ) σε περιοχές που υποφέρουν από την οικονομική στασιμότητα και τη μείωση του πληθυσμού, όπως και σε πολλές αγροτικές περιοχές της Ιαπωνίας, αλλά και για μέτρα υποστήριξης της μητρότητας σε 50 δήμους, όπως η αύξηση των ιατρικών και κοινωνικών υπηρεσιών, καθώς και τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης