Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Προβληματισμός για την Ευρώπη δύο ταχυτήτων

Κομισιόν: Προβληματισμός για την Ευρώπη δύο ταχυτήτων
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η οικονομία της ΕΕ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Manuel Barroso, ο οποίος επισήμανε ότι η  ανάκαμψη κερδίζει έδαφος, πλην όμως παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις ανά την ήπειρο – ενώ παραμένουν πολλοί παράγοντες αβεβαιότητας.
«Τα κράτη μέλη συμφώνησαν, το Μάρτιο, σε σημαντική σειρά δεσμεύσεων για τους επόμενους 12 έως 18 μήνες. Τώρα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι όλα τα κράτη μέλη τις εφαρμόζουν κατά τρόπο «εξατομικευμένο» σε εθνικό επίπεδο. Με τις σημερινές ανά χώρα συστάσεις, οι οποίες είναι στοχευμένες και μετρήσιμες, η Επιτροπή αξιολογεί τα εθνικά σχέδια. Γνωρίζουμε ότι η επίτευξη των στόχων που θέσαμε συλλογικά συνεπάγεται, ενίοτε, επώδυνες επιλογές. Πλην όμως, οι προσπάθειες αυτές, εφόσον καταβληθούν με σοβαρότητα και από όλους, θα επιτρέψουν στην Ευρώπη να ξεπεράσει την κρίση και να διασφαλίσει τη μελλοντική ευημερία της.»
Οι εν λόγω δέσμες συστάσεων αποτελούν τμήμα του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, μέσω του οποίου – για πρώτη φορά φέτος – τα κράτη μέλη και η Επιτροπή συντονίζουν στενότερα τις οικείες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές τους. Μόλις συμφώνησαν σε επίπεδο ΕΕ τις προτεραιότητες, τα κράτη μέλη υπέβαλαν τα οικεία εθνικά προγράμματα, τα οποία τώρα εξετάζει ενδελεχώς η Επιτροπή με τη βοήθεια των «εξατομικευμένων», στοχοθετημένων και μετρήσιμων αυτών συστάσεων.
Η έγκριση των – ειδικών ανά χώρα – συστάσεων σηματοδοτεί το προτελευταίο βήμα στην πρώτη εξάμηνη περίοδο εντατικού συντονισμού της οικονομικής πολιτικής μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών, γνωστής ως Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Η εκκίνησή του τοποθετείται τον Ιανουάριο, όταν η Επιτροπή υποβάλλει την οικεία Ετήσια Επισκόπηση της Ανάπτυξης, όπου καθορίζονται οι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της ΕΕ για το επόμενο έτος. Οι προτεραιότητες αυτές υιοθετούνται από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου. Στο διάστημα Απρίλιος-Μάιος, τα κράτη μέλη υποβάλλουν προγράμματα σταθερότητας ή σύγκλισης (για τα δημοσιονομικά) και προγράμματα εθνικών μεταρρυθμίσεων (για τις διαρθρωτικές αλλαγές και τα μέτρα προώθησης της ανάπτυξης), στα οποία οι ανά χώρα συστάσεις συνιστούν την απάντηση της Επιτροπής. Οι δεσμεύσεις των 23 κρατών μελών που συμμετέχουν στο Euro+Pact έχουν επίσης αξιολογηθεί από την Επιτροπή ως τμήμα της διαδικασίας αυτής και περιλαμβάνονται στις συστάσεις της.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης