Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός στη Γαλλία - Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών του μακελειού στο Charlie Hebdo

tags :
Συναγερμός στη Γαλλία - Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών του μακελειού στο Charlie Hebdo
Με ελικόπτερα και επίλεκτες δυνάμεις αναζητούν τους δολοφόνους του Charlie Hebdo
(upd5)Aνθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η γαλλική αστυνομία προκειμένου να εντοπιστούν και να συλληφθούν οι δράστες του μακελειού της Τετάρτης στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo στο Παρίσι και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 11.
Τις έρευνες που γίνονται με πολύ μεγάλη προσοχή συντονίζει ελικόπτερο που υπερίπταται προσπαθώντας να εντοπίσει ίχνη των καταζητούμενων αδελφών Σαΐντ και Σερίφ Κουασί, 34 και 32 ετών αντίστοιχα.
Παράλληλα σε κλοιό ασφαλείας βρίσκεται και η γαλλική πρωτεύουσα καθώς κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις κινήσεις των δύο γάλλων υπηκοών με βαριά οπλισμένους άνδρες να βρίσκονται σε όλες τις εισόδους προς το Παρίσι από το βορρά.
Νωρίτερα τα δύο αδέρφια, όπως κατήγγειλε ιδιοκτήτης πρατηρίου υγρών καυσίμων, έκλεψαν το βενζινάδικό του ενώ σύμφωνα με τον ίδιο οι δύο άνδρες επέβαιναν σε ένα γκρι Renault Clio, ήταν βαριά οπλισμένοι με καλάσνικοφ και εκτοξευτήρες ρουκετών.
Το πρατήριο βρίσκεται στην περιοχή Picardie για την οποία εκπρόσωπος του πρωθυπουργού M. Vals ανακοίνωσε ότι αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο ο συναγερμός.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο αυτοκίνητα βρέθηκαν σημαίες του Τζιχάντ και βόμβες μολότοφ.
Θυμίζουμε πως τα δύο αδέρφια είχαν μυηθεί στον ισλαμισμό και ριζοσπαστικοποιήθηκαν μέσα στη φυλακή, ενώ ένας από αυτούς ανήκε σε οργάνωση που έστελνε άτομα στο ισλαμικό κράτος.
Η Γαλλική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες των ασύλληπτων δραστών, οι οποίοι εκτιμάται ότι είναι βαριά οπλισμένοι και εξαιρετικά επικίνδυνοι.



Πρόκειται για την πλέον πολύνεκρη επίθεση σε γαλλικό έδαφος από το 1961 και τον Πόλεμο της Αλγερίας, όταν οι Αλγερινοί μάχονταν κατά της γαλλικής αποικιοκρατίας.
Η επίθεση προκάλεσε σοκ στην παγκόσμια κοινότητα.
H επίθεση έγινε από τρία άτομα, δυο ένοπλους – που έφεραν «καλάσνικοφ» και εκτοξευτήρα ρουκετών – και έναν οδηγό διαφυγής, με τους δράστες να φωνάζουν πως «εκδικηθήκαμε για τον προφήτη».
Το Charlie Hebdo είχε εκδώσει κατά τα τελευταία χρόνια σειρά σατιρικών σκίτσων για τον προφήτη Μωάμεθ, το Ισλάμ και τον τζιχαντισμό.
Το Ισλάμ απαγορεύει την απεικόνιση του προφήτη και τα γραφεία του περιοδικού είχαν γίνει στόχος εμπρηστικής επίθεσης και το 2011.

Η πρώτη φωτογραφία από το εσωτερικό των γραφείων του Charlie Hebdo


Τις στιγμές πριν την εκτέλεση περιγράφει με άρθρο της η γαλλική εφημερίδα Le Monde
«Ήταν όλοι εκεί όπως κάθε Τετάρτη γύρω από το οβάλ τραπέζι για την καθιερωμένη σύσκεψη σε μια ιεροτελεστία για το Charlie Hebedo.
Στα αριστερά καθόταν πάντα ο Charb, ο διεθυντής σύνταξης.
Δίπλα του αυτή την Τετάρτη ήταν οι γελοιογράφοι Cabu, Wolinski, Tignous, Honoré και Riss, οι συντάκτες Laurent Léger, Fabrice Nicolino και Philippe Lançon, ο οικονομικός συντάκτης Bernard Maris και οι αρθογράφοι Sigolène Vinson και Elsa Cayat.
Οι συσκέψεις ξεκινούσαν συνήθως στις 10:30 το πρωί και γρήγορα ξέφευγε εν μέσω των "βρώμικων" ανεκδότων που ακούγονταν.
Ένα το μόνιμο θέμα διαφωνίας: η μηχανή του καφέ που δεν δούλευε ποτέ.
Στους τοίχους καρφιτσωμένα ορισμένα από τα εμβληματικά σχέδια του περιοδικού. Ανάμεσά τους και αυτό που προκάλεσε την εμπρηστική επίθεση το 2011.
Η σύσκεψη τελείωνε οταν ερχόταν η ώρα για φαγητό στο μπιστρό Our Gang στη rue Amelot. Μόνο που την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου κανείς δεν έδωσε το παρών.
Η σύσκεψη ήταν σε εξέλιξη εδώ και μισή ώρα όταν δύο μασκοφόροι μπήκαν στο χώρο και σκόρπισαν τη σιωπή. Ήταν οπλισμένοι με πυροβόλα όπλα. Ένας από τους δύο ρώτησε: Charb; και στη συνέχεια τον πυροβόλησε. Στη συνέχεια φώναξαν τα υπόλοιπα ονόματα και έριξαν τις χαριστικές βολές. Όταν έφτασαν στη Sigolène Vinson της είπαν αφού της έβαλαν το όπλο στο κεφάλι: Εσένα δεν θα σε σκοτώσουμε για τί δεν σκοτώνουμε γυναίκες, αλλά να διαβάσει το Κοράνι.

Hμέρα πένθους η Πέμπτη στη Γαλλία
Η Πέμπτη κυρήχθηκε ως ημέρα πένθους για τη Γαλλία.
Ο πρόεδρος Francois Hollande ανακοίνωσε ότι θα έχει επαφές με τις πολιτικές δυνάμεις  του τόπου προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ενιαίο μέτωπο πολιτικού μετώπου μετά το μακελειό.
Στο πλαίσιο αυτό θα έχει συνάντηση την Παρασκευή και με την ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν.
«Το καλύτερο όπλο μας, είναι η ενότητά μας.
Τίποτα δε μπορεί να μας διχάσει, τίποτα δε μπορεί να μας χωρίσει» υποστήριξε ο Hollande.
Σήμερα το μεσημέρι θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή σε ολόκληρη τη χώρα στη μνήμη των θυμάτων, ενώ θα χτυπήσουν οι καμπάνες της Παναγίας των Παρισίων.
Οι σημαίες στα δημόσια κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες για ένα διάστημα 3 ημερών.

Ισλαμικό Κράτος: «Ήρωες» οι δράστες της επίθεσης στη Charlie Hebdo
Άκρως προκλητική είναι η ανακοίνωση του Ισλαμικού Κράτους για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo την Τετάρτη στο Παρίσι.
Ειδικότερα όπως μετέδωσε το ραδιόφωνο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος χαρακτήρισε «ήρωες» τους δράστες της επίθεση κατά την οποία έχσαν την ζωή τους 12 άνθρωποι.
«Οι ήρωες τζιχαντιστές σκότωσαν 12 δημοσιογράφους και τραυμάτισαν περισσότερους από 10 που εργάζονται στην εφημερίδα Charlie Hebdo, για να πάρουν εκδίκηση για τον προφήτη Μωάμεθ», ανέφερε στο δελτίο του ο ραδιοφωνικός σταθμός Αλ Μπαγιάν του Ι.Κ., της οργάνωσης που ελέγχει μεγάλες εκτάσεις στο Ιράκ και τη Συρία.
Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση, μεταξύ των οποίων οκτώ συνεργάτες της εφημερίδας και δύο αστυνομικοί.
Το ραδιόφωνο του Ι.Κ. υπενθύμισε ότι η εφημερίδα «δεν σταμάτησε να υποτιμά τον προφήτη από το 2003», παραπέμποντας εμμέσως στη δημοσίευση των σατιρικών σκίτσων του Μωάμεθ.
Για την επίθεση καταζητούνται δύο αδέλφια, οι Σερίφ και Σαΐντ Κουασί.
Ο πρώτος είχε καταδικαστεί το 2008 για συμμετοχή σε έναν πυρήνα που στρατολογούσε νέους για να πολεμήσουν στο Ιράκ.
Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, ενώ πυροβολούσαν στα γραφεία της εφημερίδας οι δράστες φώναξαν «Πήραμε εκδίκηση για την προφήτη» και «Αλλάχου Άκμπαρ» («Ο θεός είναι μεγάλος»).

«Σπάει» την τρομοκρατία το Charlie Hebdo
Το κλίμα τρομοκρατίας «σπάει» το γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo, το οποίο παρά τη δολοφονία των σκιτσογράφων της, προβαίνει στην έκδοση νέου τεύχους.
Ειδικότερα, το γαλλικό περιοδικό ανακοίνωσε πως θα εκδώσει νέο τεύχος την επόμενη εβδομάδα, τυπώνοντας 1.000.000 αντίτυπα!
Ας σημειωθεί πως ο συνήθης αριθμός των τευχών δεν υπερβαίνει τα 60.000.
«Το περιοδικό θα συνεχίσει να λειτουργεί. Οι τρομοκράτες δεν νικούν» υπογραμμίζει ο P. Pelloux, αρθρογράφος του περιοδικού.
Το νέο τεύχος του Charlie Hebdo θα έχει μόλις 8 σελίδες.
«Χρειαζόμαστε βοήθεια για να το παράξουμε. Δεν έχουμε πένες, δεν έχουμε υπολογιστές, δεν έχουμε τίποτα. Χρειαζόμαστε την αλληλεγγύη σας» επισημαίνει ο P. Pelloux, μιλώντας στη Le Monde.
Εξαιτίας της τρομοκρατικής επίθεσης, το νέο τεύχος θα παραχθεί στα γραφεία της εφημερίδας «Liberation» και του - μέχρι πρότινος ανταγωνιστικού - περιοδικού «Sine Mensuel».

Telegraph: Αντιμέτωπη με αυξανόμενο κύμα ισλαμοφοβίας η Γαλλία - Ενισχύεται η Le Pen
Με ένα αυξανόμενο κύμα ισλαμοφοβίας βρίσκεται αντιμέτωπη η Γαλλία, μετά το τραγικό συμβάν της τρομοκρατικής επίθεσης στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, όπου 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Οι γάλλοι πολιτικοί έσπευσαν να εκφράσουν τη συμπάθειά τους για τα επακόλουθα της επίθεσης, όμως μάχονται τους φόβους σχετικά με την τρομοκρατία εδώ και χρόνια.
Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, Telegraph, η άνοδος της Marine Le Pen, της επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, αποτελεί το πιο ξεκάθαρο σημάδι του αυξανόμενου κύματος της ισλαμοφοβίας στη Γαλλία, ειδικά μάλιστα μετά σειρά επιθέσεων τον Δεκέμβριο.
Η Marine Le Pen δήλωσε «τρομοκρατημένη» από την επίθεση στο σατιρικό περιοδικό, σημειώνοντας ότι ένιωσε «απέραντη θλίψη για τα θύματα και έστειλε τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων».
Τον Δεκέμβριο, ο γάλλος πρωθυπουργός Manuel Valls ζήτησε ψυχραιμία ύστερα από μια σειρά επιθέσεων, όπου αυτοκίνητα χρησιμοποιήθηκαν ως πολιορκητικοί κριοί στα εορταστικά πλήθη τα Χριστούγεννα, ενώ και ο γάλλος πρόεδρος Francois Hollande κάλεσε το γαλλικό έθνος να μην πανικοβάλλεται.
Οι επιθέσεις αντιμετωπίστηκαν ως συμπτώματα των σοβαρών προβλημάτων της γαλλικής κοινωνίας, καθώς στη Γαλλία ζει μεγάλος αριθμός πληθυσμού από τις πρώην γαλλικές αποικίες, συμπεριλαμβανομένης της Αλγερίας.
Εδώ και δεκαετίες, η Γαλλία είχε προβλήματα με τα προάστια (banlieues), στα οποία ζει μεγάλος αριθμός φτωχών μεταναστών.
Με τους κατοίκους τους να έχουν μηδαμινές ελπίδες να ξεφύγουν από τις υποβαθμισμένες περιοχές, τα προάστια αυτά έχουν γίνει πρόσφορο έδαφος για τη στρατολόγηση εξτρεμιστών.
Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι για αύξηση του ρατσισμού στη Γαλλία, με πρόσφατο παράδειγμα την άρνηση γάλλου δημάρχου να επιτρέψει την κηδεία ενός μωρού Ρομά, επειδή οι γονείς του δεν πλήρωναν φόρους.
Πολλοί είναι εκείνοι που επικρίνουν την κυβερνητική πολιτική, τονίζοντας ότι έχει στιγματίσει την κοινότητα των Ρομά στη Γαλλία που μετρά 20.000 άτομα και η πλειονότητα των οποίων προέρχονται από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης