Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στις ευρωαγορές παρά την κατάρρευση του πετρελαίου

Κέρδη στις ευρωαγορές παρά την κατάρρευση του πετρελαίου
Ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο +1,38% στις 9.782 μονάδες
Με κέρδη τερμάτισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σήμερα, Δευτέρα, παρά την ραγδαία πτώση των τιμών του πετρελαίου.
Ειδικότερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες έλαβαν θετική ώθηση στον απόηχο των πληροφοριών ότι η ΕΚΤ αναμένεται να σχεδιάσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με βάση τη συνεισφορά κάθε εθνικής κεντρικής τράπεζας.
Αναλυτικότερα ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,61% στις 340 μονάδες.
Ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο +1,38% στις 9.782 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 παρέμεινε αμετάβλητος στις 6.501 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε κέρδη +1,17% στις 4.228 μονάδες.
Στην περιφέρεια ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχύθηκε +0,81% στις 9.798 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB +0,95% στις 18.349 μονάδες.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας συνεχίζεται η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου, η οποία «έσπασε» και το φράγμα των 46 δολαρίων.
Ειδικότερα τα συμβόλαια Φεβρουαρίου υποχωρούν κατά -4,9% καταγράφοντας πτώση στα 45,97 δολάρια/βαρέλι.
Πρόκειται μάλιστα, για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2009!
Σε παρόμοια μοίρα βρίσκεται και η τιμή του Brent στο Λονδίνο, η οποία κατακρημνίζεται στο -5,43% και τα 47,51 δολάρια/βαρέλι, σημειώνοντας χαμηλό 5,5 ετών.
Σημειώνεται ότι δημοσίευμα του CNBC σήμερα ανέφερε ότι σύμφωνα με το υπό διαμόρφωση σχέδιο, ανάλογα με το επίπεδο συνεισφοράς στης κάθε κεντρικής τράπεζας θα καθοριστεί το μέγεθος των ομολόγων της εν λόγω χώρας που θα αγοράσει η ΕΚΤ.
Ενδεικτικά, το CNBC αναφέρει ότι η Γερμανία συμμετέχει με ποσοστό 17,9% στο συνολικό κεφάλαιο, ενώ η Γαλλία σε ποσοστό 14,2%, καθώς η Κύπρος συνεισφέρει ποσοστό τουλάχιστον 0,15% του συνολικού κεφαλαίου.
Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη οριστική απόφαση.
Το επίπεδο αυτής της συμμετοχής θα μπορούσε να καθορίσει το πόσο από το κρατικό χρέος της ενδιαφερόμενης χώρας θα αγόραζε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με την πηγή.
Ωστόσο, τα σχέδια της ΕΚΤ για τα έκτακτα μέτρα δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί.
Σημειώνεται πως η ΕΚΤ συνεδριάζει στις 22 Ιανουαρίου, όταν και αναμένεται να ανακοινώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης