Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Με τον αργότερο ρυθμό εδώ και 24 χρόνια αναπτύχθηκε η οικονομία το 2014 – Αύξηση 7,4% του ΑΕΠ

Κίνα: Με τον αργότερο ρυθμό εδώ και 24 χρόνια αναπτύχθηκε η οικονομία το 2014 – Αύξηση 7,4% του ΑΕΠ
Η επέκταση της κινεζικής οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο του εξεταζόμενου έτους ήταν 7,3%, όπως και το τρίτο τρίμηνο
Με τον αργότερο ρυθμό εδώ και 24 χρόνια αναπτύχθηκε η κινεζική οικονομία το 2014, αν και η ανάπτυξη στο τελευταίο τρίμηνο του εν λόγω έτους ήταν μεγαλύτερη του αναμενόμενου, εν μέσω γκρίνιας για τα προβλήματα πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, αδύναμης αγοράς κατοικιών και μειωμένης παγκόσμιας ζήτησης.
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Κίνας (ΑΕΠ) αναπτύχθηκε κατά 7,4% το 2014, μέσα στο πλαίσιο των κυβερνητικών στόχων για ανάπτυξη 7,5%, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας.
Η επέκταση της κινεζικής οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο του εξεταζόμενου έτους ήταν 7,3%, όπως και το τρίτο τρίμηνο και ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της αγοράς για ανάπτυξη 7,2%.
Αν και το ποσοστό ανάπτυξης ήταν αρκετά πάνω σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες, ήταν χαμηλότερο από την ανάπτυξη 7,7% το 2013 και τη διψήφια ανάπτυξη που είχε επιτευχθεί το 2010.
Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση σε σχέση με την ανάπτυξη 3,8% που καταγράφηκε το 1990, τη χρονιά μετά τις αναταραχές στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο, που οδήγησαν στις κυρώσεις της Δύσης, μειώνοντας την εγχώρια και διεθνή εμπιστοσύνη και οδηγώντας σε μια ιδεολογική στροφή προς τα αριστερά.
Η απουσία ισχυρής ανάπτυξης έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον αν το Πεκίνο θα πρέπει να λάβει περισσότερο επιθετικά μέτρα το 2015 ώστε να διατηρήσει μια επαρκή επέκταση για να δημιουργηθούν αρκετές θέσεις εργασίας.
«Το 2015 θα είναι σχεδόν παρόμοιο έτος με το περυσινό, όμως προς το χειρότερο», σημειώνει ο οικονομολόγος Άντριου Πολκ, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι οι κινεζικές αρχές θα συνεχίσουν τις προσπάθειες μείωσης του κόστους χρηματοδότησης αγορών – κλειδιών που έχουν πληγεί από την οικονομική επιβράδυνση.
Τη Δευτέρα, ο κινέζος πρωθυπουργός Ki Keqiang είχε σημειώσει ότι υπήρξαν αξιοσημείωτες πτωτικές πιέσεις στην οικονομία, αν και χαρακτήρισε την επίδοση του 2014 μέσα στα λογικά πλαίσια.
Η αδυναμία της οικονομίας έχει φανεί σε αρκετούς τομείς και ιδιαίτερα στον μεταποιητικό κλάδο, όπου η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 7,9% τον Δεκέμβριο, αν και υψηλότερα από την αύξηση 7,2% του Νοεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης