Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η υποβάθμιση των προβλέψεων της παγκόσμιας ανάπτυξης από το ΔΝΤ διατηρεί κάτω από τα 49 δολ. το πετρέλαιο

Η υποβάθμιση των προβλέψεων της παγκόσμιας ανάπτυξης από το ΔΝΤ διατηρεί κάτω από τα 49 δολ. το πετρέλαιο
Αρνητικά συνέβαλαν και τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την ανάπτυξη το 2014 στην Κίνα
Κάτω από τα 49 δολάρια ανά βαρέλι παρέμεναν οι τιμές του αργού πετρελαίου την Τρίτη, μετά και την υποβάθμιση των προβλέψεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2015.
Το ΔΝΤ μείωσε τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 0,3% τόσο για το 2015 όσο και το 2016, στο 3,5% και 3,7% αντίστοιχα.
«Νέοι παράγοντες που υποστηρίζουν την ανάπτυξη –χαμηλές τιμές πετρελαίου, αλλά και υποτίμηση ευρώ και γεν– αντισταθμίζονται από τις παρούσες αρνητικές δυνάμεις», σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Olivier Blanchard.
Το πετρέλαιο Brent διαπραγματευόταν περί τα 48,84 δολάρια το βαρέλι, στα ίδια επίπεδα με εκείνα που έκλεισε στη Δευτέρα.
Το αμερικανικό αργό υποχωρούσε κατά 1,28 σεντ έναντι του κλεισίματος της Παρασκευής, στα 47,41 δολάρια το βαρέλι.
Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα οι αγορές στις ΗΠΑ ήταν κλειστές λόγω αργίας.
Η Σαουδική Αραβία, όπως και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ σημειώνουν ότι θα αφήσουν την αγορά πετρελαίου να βρει τα επίπεδα τιμών της και ελπίζουν ότι οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου θα τονώσουν τη ζήτηση μακροπρόθεσμα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Olivier Jakob, αναλυτή πετρελαίου της Petromatrix στην Ελβετία, αυτή η στρατηγική ενδεχομένως να μην αποδώσει.
«Αν η Σαουδική Αραβία πιστεύει ότι οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου θα αναστήσουν την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, το ΔΝΤ δεν συμμερίζεται την ίδια άποψη», σημειώνει.
Εν τω μεταξύ, τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, Τρίτη, από την Κίνα συνέβαλαν στην περαιτέρω πίεση στην αγορά πετρελαίου.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και η μεγαλύτερη καταναλώτρια ενέργειας αναπτύχθηκε με ρυθμό 7,4% το 2014, τον πιο αδύναμο εδώ και 24 χρόνια, σύμφωνα με την κινεζική στατιστική υπηρεσία, αλλά και λιγότερο έναντι του στόχου 7,5%.
Η ανάπτυξη στο τέταρτο τρίμηνο του 2014 διατηρήθηκε στο πιο αδύναμο επίπεδο σε σχεδόν έξι χρόνια, αν και τα στοιχεία είναι ελαφρώς καλύτερα από τα αναμενόμενα στο 7,3%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης