Τελευταία Νέα
Διεθνή

Moody’s: Αρνητικό το outlook των ελβετικών τραπεζών εξαιτίας της άρσης του απορρήτου

Moody’s: Αρνητικό το outlook των ελβετικών τραπεζών εξαιτίας της άρσης του απορρήτου
Σε αρνητικό υποβάθμισε το outlook των ελβετικών τραπεζών η Moody’s, από σταθερό προηγουμένως, καθώς αναμένει τις θεμελιώδεις πιστωτικές συνθήκες να επιδεινωθούν τους επόμενους 12-18 μήνες.
Η υποβάθμιση αντανακλά τρεις κυρίως παράγοντες: α) την ήπια ανάκαμψη της ελβετικής οικονομίας, β) τις ενδεχόμενες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των τραπεζών και της τήρησης της εχεμύθειας και γ) της ανάκαμψης της κερδοφορίας, της κεφαλαιακής επάρκειας και της ρευστότητας.
Αν και η Ελβετία ήταν από τις οικονομίες που επλήγησαν λιγότερο από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, η Moody’s αναμένει ότι η ανάπτυξη στη χώρα θα είναι χαμηλότερη του αναμενομένου, με τις τράπεζες να επιβραδύνουν τους ρυθμούς ενίσχυσης τους.
Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που αναμένεται να πλήξει την αξιοπιστία του ελβετικού συστήματος είναι η άρση της πολιτικής της εχεμύθειας. Η καταθετική βάση πολλών ελβετικών τραπεζών στηρίζεται σημαντικά από ξένα κεφάλαια ιδιωτών που επιθυμούσαν την ανωνυμία τους μέσω του ελβετικού τραπεζικού συστήματος. Η προοπτική της άρσης της ανωνυμίας θα πλήξει την αξιοπιστία τους εκτιμά ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης