Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Περικόπτει 10% τις δημόσιες δαπάνες το 2015 για την αντιμετώπιση της κρίσης

Ρωσία: Περικόπτει 10% τις δημόσιες δαπάνες το 2015 για την αντιμετώπιση της κρίσης
Θα μειωθούν κατά 5% ετησίως την επόμενη τριετία 2016-2018
Το σχέδιό της ενάντια στην κρίση, που προβλέπει για φέτος περικοπή κατά 10% των δημόσιων δαπανών και 5% ετησίως για την επόμενη τριετία 2016-2018, παρουσίασε σήμερα η ρωσική κυβέρνηση.
Στο έγγραφο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης, υπογραμμίζεται ότι οι περικοπές στον προϋπολογισμό δεν θα επηρεάσουν τα κοινωνικά προγράμματα, τις δαπάνες αμύνης, τις επιχορηγήσεις στη γεωργία και βεβαίως τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ρωσίας.
«Για το 2017 είναι απαραίτητο να επιτύχουμε ισοσκέλιση του προϋπολογισμού με βάση τις πιο πιθανές τιμές των κύριων εξαγωγικών ρωσικών προϊόντων», επισημαίνεται στο κυβερνητικό σχέδιο.
Παράλληλα, η ρωσική κυβέρνηση εκτιμά ότι η σταδιακή σταθεροποίηση των διεθνών αγορών επιτρέπουν την εξομάλυνση της κατάστασης στην αγορά νομισμάτων και τη δημιουργία εκείνων των συνθηκών για τη σημαντική μείωση των επιτοκίων.
Τον τελευταίο χρόνο, λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου και των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα από τη Δύση, για τη στάση της στο θέμα της Ουκρανίας, το ρωσικό νόμισμα έχει χάσει πάνω από το 50% της αξίας του έναντι του δολαρίου.
Προκειμένου να βάλει «φρένο» στην υποτίμηση του ρουβλίου, η κεντρική τράπεζα της χώρας προχώρησε τον περασμένο Δεκέμβριο σε αύξηση του επιτοκίου από το 10,5% στο 17%.
Το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει ένα σύνολο 60 μέτρων, μεταξύ των οποίων την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για τη χρηματοδότηση των οποίων θα διατεθούν 2,4 τρισ. ρούβλια ή 34 δισ. δολάρια.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, διαβεβαίωσε ότι σε δύο χρόνια στη χειρότερη των περιπτώσεων, η ρωσική οικονομία θα εξέλθει της παρούσας οικονομικής κρίσης.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης