Τελευταία Νέα
Διεθνή

Aiginger (WIFO): Καθοριστικός ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας - Η Ευρώπη δεν πρέπει να τη «χάσει»

Aiginger (WIFO): Καθοριστικός ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας - Η Ευρώπη δεν πρέπει να τη «χάσει»
Σύμφωνα με τον Karl Aiginger, η Ευρώπη έχει ζωτικό συμφέρον να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην Ευρωζώνη
Στον καθοριστικό γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας αναφέρεται ο διευθυντής του Αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, WIFO, Karl Aiginger, τονίζοντας ότι καθίσταται αναγκαία για την Ευρώπη.
Ειδικότερα ο Aiginger, μιλώντας σήμερα στη Βιέννη σε εκδήλωση της Λέσχης Αυστριακών Οικονομικών Συντακτών, τόνισε ότι η Ευρώπη έχει ζωτικό συμφέρον να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην Ευρωζώνη, λόγω και του ρόλου της ως «προγεφύρωμα» στις καθοριστικής σημασίας περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, του Αραβικού Χώρου και της Βόρειας Αφρικής.
Ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι η Ελλάδα δεν επιτρέπεται να «χαθεί», διότι σε μια τέτοια περίπτωση απειλείται, όπως είπε, και αλλού μια απόρριψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αστάθεια.
Ο Karl Aiginger θεωρεί πως θα πρέπει να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στην Ευρώπη και στην ελληνική πλευρά, και, καθώς ο ίδιος είναι, όπως σημείωσε, αισιόδοξος, πιστεύει ότι είναι δυνατός ένας συμβιβασμός μεταξύ τους.
Πρόσφατα ο διευθυντής του Αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών είχε προειδοποιήσει πως «χωρίς διαγραφή ελληνικού χρέους, πραγματικά δεν γίνεται τίποτε», χαρακτηρίζοντας ως «μοιραίο λάθος» την αναζωπυρωθείσα από τη Γερμανία συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και επικρίνοντας δριμύτατα τις θέσεις του συναδέλφου του, διευθυντή του Οικονομικού Ινστιτούτου του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν.
Είχε επίσης επισημάνει ότι υπάρχει διαφορά ως προς το αν κάτι τέτοιο «απειλείται από έξω ή επεξεργάζεται από κοινού» και, όπως είχε τονίσει, είναι καθήκον του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής J C. Juncker να συζητήσει το θέμα με την νέα ελληνική κυβέρνηση, καθώς, κατά την άποψή του, γενικά δεν είναι η Γερμανία, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, που θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα.
Ο ίδιος θεωρεί πως η Γερμανία δεν επιτρέπεται να παραγγέλνει μέσω του Τύπου στους Έλληνες για το τί πρέπει να κάνουν και εκτιμά πως η συζήτηση που διεξάγεται στη Γερμανία ως προς μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη συνιστά «μοιραίο λάθος» σε σχέση και με την πρόσφατη ιστορία.
Ως «πλήρη ανοησία» από τη σκοπιά της παγκόσμιας πολιτικής, θεωρεί ο Aiginnger την επανειλημμένα προτεινόμενη ιδέα από το διευθυντή του Οικονομικού Ινστιτούτου του Μονάχου, Χανς - Βέρνερ Ζιν για επιστροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια «μικρή ζώνη του πυρήνα» που, χωρίς την Ελλάδα και άλλες χώρες, θα αποτελείται πλέον ίσως από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Φινλανδία. Όμως αυτό, σύμφωνα με τον Aiginnger είναι χωρίς νόημα, καθώς υπάρχει έντονη συρρίκνωση του π

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης