Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rasmussen: Ο Putin θα μπορούσε να επιτεθεί σε χώρα της Βαλτικής μόνο και μόνο για να δοκιμάσει το ΝΑΤΟ

tags :
Rasmussen: Ο Putin θα μπορούσε να επιτεθεί σε χώρα της Βαλτικής μόνο και μόνο για να δοκιμάσει το ΝΑΤΟ
Για τις επεκτατικές βλέψεις του ρώσου προέδρου ανησυχεί ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ
Καθόλου αισιόδοξος δεν είναι ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Anders Fogh Rasmussen και δηλώνει ότι ανησυχεί για τις επεκτατικές βλέψεις του ρώσου προέδρου Vladimir Putin, ο οποίος θα μπορούσε να επιτεθεί σε μια χώρα της Βαλτικής μόνο και μόνο για να δοκιμάσει την αλληλεγγύη της ευρωατλαντικής συμμαχίας.
Οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ στη βρετανική εφημερίδα «The Daily Telegraph» έγιναν ενώ η γερμανίδα καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος αναμένονται στη Μόσχα σε μια προσπάθεια να πείσουν τον ρώσο πρόεδρο να δεχθεί το νέο ειρηνευτικό σχέδιο έναντι της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.
«Πρέπει να κοιτάξουμε πέραν της Ουκρανίας» σημείωσε ο Rasmussen, προσθέτοντας ότι «ο Putin θέλει να αποκαταστήσει τη θέση της Ρωσίας ως μεγάλης δύναμης. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εισβολής στη Βαλτική για να δοκιμάσει το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ».
Σημειώνεται ότι το άρθρο 5 αναφέρει ότι ένοπλη επίθεση κατά χώρας μέλους του ΝΑΤΟ θα θεωρείται ως επίθεση εναντίον όλων των μελών του.
Ο Putin γνωρίζει ότι θα ηττηθεί αν περάσει την κόκκινη γραμμή και επιτεθεί σε χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ, όμως είναι ειδικός στο να συνδυάζει διάφορες ενέργειες για να αποσταθεροποιήσει ένα κράτος, επισημαίνει ο Rasmussen.
Η προσάρτηση της Κριμαίας τον Μάρτιο του 2014 προκάλεσε έντονες ανησυχίες στις τρεις χώρες της Βαλτικής, οι οποίες ύστερα από μισό αιώνα υπό σοβιετική κατοχή, φοβούνται τις εδαφικές φιλοδοξίες της Μόσχας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης