Τελευταία Νέα
Διεθνή

A. Merkel: Πιθανή η αποτυχία ενός ειρηνευτικού σχεδίου στην Ουκρανία

A. Merkel: Πιθανή η αποτυχία ενός ειρηνευτικού σχεδίου στην Ουκρανία
Το Κίεβο έχει δικαίωμα να αμυνθεί έναντι της Ρωσίας, διαμήνυσε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Joe Biden
Την πρόθεσή της να επιμείνει στην κατάρτιση ειρηνευτικού σχεδίου για την Ουκρανία, υπογράμμισε η καγκελάριος Merkel, προειδοποιώντας ωστόσο ότι μπορεί η ύστατη αυτή προσπάθεια να πέσει στο κενό, μία ημέρα μετά τη συνάντησή της τον γάλλο πρόεδρο Hollande και τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin στη Μόσχα για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.
«Αξίζει την προσπάθεια, το χρωστάμε στον ουκρανικό λαό» είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι «αυτή η κρίση δεν μπορεί να λυθεί με στρατιωτικά μέσα».
«Αυτός είναι ο λόγος που είναι σημαντικό να καθορίσουμε ουσιαστικά μέτρα που θα θέσουν σε εφαρμογή τη συμφωνία του Μινσκ. Αυτός είναι ο στόχος», πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος.
Μετά τη μαραθώνια σύσκεψη της Παρασκευής, οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να διενεργήσουν νέο γύρο συνομιλιών μέσω τηλεδιάσκεψης την Κυριακή, στην οποία θα συμμετέχει και ο ουκρανός πρόεδρος, Petro Poroshenko.
Από το βήμα του Συμβουλίου Ασφάλειας στο Μόναχο, η Merkel άσκησε δριμεία κριτική στη Ρωσία ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και απειλεί «την παγίωση της ειρήνης και της τάξης στην Ευρώπη».
Τόνισε, επίσης, ότι ο ουκρανός πρόεδρος λαμβάνει τεράστιο πολιτικό ρίσκο αποδεχόμενος τη συμφωνία του Μινσκ, η οποία προβλέπει de facto εκχώρηση του ελέγχου στους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.
Απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης από τη Δύση, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής εξοπλισμού στο Κίεβο, διαμηνύοντας ότι η ικανοποίηση των αναγκών της Ουκρανίας δεν μπορεί να επιτευχθεί με περισσότερα όπλα».
Επιπλέον, η γερμανίδα καγκελάριος υπεραμύνθηκε σθεναρά της απόφασής της να επιμείνει στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία και ζήτησε όλες οι πλευρές να επιδείξουν υπομονή.

V. Putin (Ρωσία): Η Μόσχα δεν δέχεται μια παγκόσμια τάξη με έναν αδιαφιλονίκητο ηγέτη

«Δεν πρόκειται να εξαπολύσουμε πόλεμο εναντίον οποιουδήποτε, θα συνεργαστούμε με όλους» δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, στον απόηχο της χθεσινής συνάντησης με τη γερμανίδα καγκελάριο Merkel και τον γάλλο πρόεδρο Hollande για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.
Ο Putin, ωστόσο, διεμήνυσε ότι γίνεται μια προσπάθεια να διαταραχθεί η υπάρχουσα παγκόσμια τάξη προκειμένου να αναδειχθεί ένας αδιαφιλονίκητος ηγέτης που θεωρεί ότι του επιτρέπονται τα πάντα ενώ στους άλλους επιτρέπεται μόνο ότι τον συμφέρει.
«Αυτή η παγκόσμια τάξη δεν θα ταιριάξει ποτέ στη Ρωσία», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Ρωσίας.
Ο Πούτιν επανέλαβε πως οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία σε αντίποινα για τον ρόλο της στην ουκρανική διένεξη δεν θα έχουν αποτέλεσμα.
«Οι κυρώσεις – στο τέλος νομίζω πως δεν θα φέρουν χαρά σε κανέναν και πως ξεκάθαρα δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικές με μία χώρα σαν τη δική μας αν και μας προκαλούν μια ορισμένη ζημιά.
Και θα πρέπει να το καταλάβουμε αυτό και να αυξήσουμε το επίπεδο της κυριαρχίας μας, περιλαμβανομένης της οικονομίας», είπε ο Πούτιν.

Joe Biden (ΗΠΑ): Το Κίεβο έχει δικαίωμα να αμυνθεί έναντι της Ρωσίας

Από την Ουάσιγκτον, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον θέλει μια ειρηνική λύση στη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά πρόσθεσε πως το Κίεβο έχει δικαίωμα να αμυνθεί έναντι της Ρωσίας και πως οι ΗΠΑ θα του παράσχουν τα μέσα για να το πράξει.
«Ο πρόεδρος [Ομπάμα] κι εγώ συμφωνούμε ότι πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να σώσουμε ζωές και για να επιλύσουμε τη σύγκρουση ειρηνικά.
Όπως είπε σήμερα η καγκελάριος Μέρκελ, η προσπάθεια αξίζει τον κόπο», είπε ο Biden στη διάσκεψη για την ασφάλεια που διεξάγεται στο Μόναχο.
Ωστόσο ο αμερικανός αντιπρόεδρος πρόσθεσε: «Πάρα πολλές φορές ο πρόεδρος Πούτιν έχει υποσχεθεί ειρήνη και έχει προσφέρει άρματα μάχης, στρατεύματα και όπλα.
Έτσι θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στην Ουκρανία βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας, να μην ενθαρρύνουμε τον πόλεμο, αλλά να επιτρέπουμε στην Ουκρανία να αμυνθεί».
«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής, δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει στρατιωτική λύση στην Ουκρανία.
Όμως επιτρέψτε μου επίσης να είμαι σαφής, δεν πιστεύουμε πως η Ρωσία έχει το δικαίωμα να κάνει αυτό που κάνει.
Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε μια αξιοπρεπή ειρήνη. Πιστεύουμε επίσης πως ο ουκρανικός λαός έχει δικαίωμα να αμυνθεί», διεμήνυσε ο αμερικανός αξιωματούχος.

P. Poroshenko: Τη στρατιωτική στήριξη των συμμάχων ζητεί η Ουκρανία

Την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη των συμμάχων ζήτησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Petro Poroshenko, στο πλαίσιο της διάσκεψης για την ασφάλεια στο Μόναχο
Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη έκκληση για στήριξη, ο ουκρανός πρόεδρος σήκωσε ψηλά κόκκινα διαβατήρια ρώσων στρατιωτών τα οποία είπε ότι βρέθηκαν σε ουκρανικό έδαφος, λέγοντας πως είναι «οι καλύτερες αποδείξεις» για την παρουσία ξένων στρατιωτών στη χώρα του.
Ρωσικά άρματα μάχης, τεθωρακισμένα, πολλαπλοί εκτοξευτήρες ρουκετών και πυρομαχικά αφθονούν στα σύνορα ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, κατήγγειλε ο Poroshenko.
Ρωσικά άρματα μάχης «γεμάτα πυρομαχικά σκοτώνουν τους στρατιώτες μου, σκοτώνουν ουκρανούς αμάχους», είπε χαρακτηριστικά.
«Ο γείτονάς μας παραβίασε το διεθνές δίκαιο και προσάρτησε ένα τμήμα της επικράτειάς μας.
Σήμερα ένας πρώην στρατηγικός εταίρος έχει εξαπολύσει έναν κρυφό πόλεμο εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους», συνέχισε ο Poroshenko.
«Το ουκρανικό ζήτημα δεν θα επιλυθεί όσο ... ο λαός και οι πολιτικοί στην Ευρώπη και σ' ολόκληρο τον κόσμο δεν παρέχουν σταθερή πρακτική στήριξη στην ανεξαρτησία των Ουκρανών -- ανεξαρτησία πολιτική, οικονομική, αλλά και στρατιωτική», δήλωσε.
«Είμαστε ένα ανεξάρτητο έθνος και έχουμε δικαίωμα να υπερασπισθούμε το λαό μας», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι στη διάρκεια της επίθεσης η Ουκρανία απέδειξε ότι είναι υπεύθυνη και δεν θα χρησιμοποιήσει τον αμυντικό εξοπλισμό για επίθεση.
«Έχουμε ανάγκη από πολύ απλά πράγματα, μια κατάπαυση του πυρός», είπε ο Poroshenko αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην καγκελάριο Merkel, τον γάλλο πρόεδρο Francois Hollande και τον ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης