Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αισιόδοξη για τη μείωση του ελλείμματος η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου

Αισιόδοξη για τη μείωση του ελλείμματος η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου
Χωρίς την υιοθέτηση ουσιαστικών μέτρων για τη συγκράτηση και μείωση των δημόσιων δαπανών, η επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της Κύπρου δεν μπορεί να ανατραπεί, επισημαίνει η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, στο νέο οικονομικό της δελτίο. Εκτιμά επίσης ότι είναι αισιόδοξη η πρόβλεψη της κυπριακής κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος στο 4% του ΑΕΠ το 2011.
Σύμφωνα με την τράπεζα, η μη επίτευξη του στόχου για δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 4% του ΑΕΠ, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις όσον αφορά την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για έλλειμμα 2,6% του ΑΕΠ για το 2012, όπως καθορίζεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για τα έτη 2010-2014.
Παρ΄άλληλα, η κυπριακή κεντρική τράπεζα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην αρνητική πορεία που παρουσιάζει το δημοσιονομικό ισοζύγιο τους πρώτους μήνες του έτους, την οποία κρίνει φυσιολογική, δεδομένων των μη επαναλαμβανόμενων εσόδων που είχε η κυβέρνηση πέρσι.
Τονίζει ότι μέρος της επιδείνωσης οφείλεται στην αύξηση των δαπανών και σημειώνει ότι πρέπει τάχιστα να ληφθούν μέτρα για συγκράτησή τους.
Σε ότι αφορά το 2012 και μετά, αρκετά από τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης όπως παρουσιάζονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας της Κύπρου για τα έτη 2010-2014 δεν είναι, κατά την εκτίμηση της τράπεζας, σαφώς καθορισμένα, ιδίως μέτρα συγκράτησης των τρεχουσών δαπανών, ενώ κάποια από αυτά βρίσκονται σε πολύ προκαταρκτικό στάδιο συζητήσεων.
Το γεγονός αυτό, επισημαίνεται, είναι ιδιαιτέρα ανησυχητικό ενόψει των στενών χρονικών περιθωρίων εντός των οποίων η Κυπριακή Δημοκρατία καλείται να επιτύχει την απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή.
Η τράπεζα εκτιμά ότι για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2012, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα καθώς επιπρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης της τάξης του 0,8% του ΑΕΠ δεν έχουν ακόμα συναποφασιστεί με τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ μάλιστα ο διάλογος μόλις έχει αρχίσει.
Επιπλέον, και όσον αφορά στις προοπτικές για το δημόσιο χρέος, η κεντρική τράπεζα σημειώνει ότι λόγω της πιθανής περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων ενόψει της αναμενόμενης οικονομικής ανάκαμψης στις χώρες της ζώνης του ευρώ και λόγω της πρόσφατης υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας του δημοσίου χρέους της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους οίκους αξιολόγησης Standard & Poor's, Moody's και Fitch Ratings, εκτιμάται πως θα υπάρξει άνοδος των επιτοκίων μακροπρόθεσμα. Ως εκ τούτου, το ακαθάριστο δημόσιο χρέος ενδεχομένως να αυξηθεί περαιτέρω λόγω της δημοσιονομικής επιβάρυνσης από την καταβολή τόκων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης