Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στήριγμα στη Wall Street η Fed

tags :
Στήριγμα στη Wall Street η Fed

Με μικρά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, ξεπερνώντας την αρχική αβεβαιότητα και νευρικότητα. Ο δείκτης S&P 500 έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 μηνών, καθώς η απόφαση της Fed να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα οδήγησε πολλούς επενδυτές που τηρούσαν στάση αναμονής να τοποθετηθούν στις κεφαλαιαγορές.

Πιο συγκεκριμένα, ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 0,41% στις 10.685,47 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 0,78% στις 1.159,47 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,67% στις 2.378,01 μονάδες.

Για ακόμη μία συνεδρίαση η μετοχή της Citigroup σημείωσε σημαντικά κέρδη κλείνοντας αυτή τη φορά στο +3,3%. Ο καταιγισμός καλών «επενδυτικά» νέων τις τελευταίες ημέρες, οδήγησαν σήμερα τη μετοχή της πάνω από τα 4 δολάρια, σημειώνοντας ράλι 12% μέσα σε δύο εβδομάδες.

Η Citigroup, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προβεί στην ενίσχυση του τομέα του proprietary trading, δηλαδή των επενδυτικών δραστηριοτήτων σε ομόλογα, μετοχές, νομίσματα, εμπορεύματα και τα παράγωγά τους με ίδια κεφάλαια, και όι χρησιμοποιώντας κεφάλαια των επενδυτών-πελατών της.

Στο + 3,7% έκλεισε και η Intel, η οποία ανακοίνωσε ότι ήδη έχει πουλήσει πάνω από 100.000 Xeon 5600, το καινούργιο server chip που μόλις σήμερα βγήκε στην κυκλοφορία.

Αμετάβλητο διατήρησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού η Federal Reserve μετά τη σημερινή της συνεδρίαση, επαναλαμβάνοντας τη θέση που έχει κρατήσει πάνω από 12 μήνες για διατήρηση των ίδιων επιπέδων για μακρά χρονική περίοδο.

Παρουσιάζοντας την εικόνα της αμερικανικής οικονομίας οι πρόεδροι της Fed, επισημάνθηκε ότι η αγορά κατοικίας παραμένει ακόμη αδύναμη, ενώ καλύτερα είναι τα σημάδια για την αγορά εργασίας. Ανοιχτό έμεινε το ενδεχόμενο να λήξει στο τέλος του μήνα το πρόγραμμα αγορά αξιογράφων συνδεόμενων με ρτα ενυπόθηκα δάνεια, το ύψος του οποίου ξεπερνά το ένα τρισ. δολ. Οι δαπάνες των νοικοκυριών περιορίζονται από την υψηλή ανεργία, επισημαίνεται στην έκθεση της Νομισματικής επιτροπής της Fed, καθώς ανασταλτικά λειτουργούν και η πτώση των τιμών στη στεγαστική αγορά και οι σφικτές πιστωτικές συνθήκες. Από τη μεριά των επιχειρήσεων, οι δαπάνες έχουν αυξηθεί σημαντικά, αν και οι επενδύσεις δεν έχουν σημειώσει ακόμη σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης, και οι εργοδότες εμφανίζονται μετριοπαθείς σχετικά με τις προσλήψεις. Ο τραπεζικός δανεισμός συνεχίζει να συρρικνώνεται, αν και η οικονομική δραστηριότητα φαίνεται να ενισχύεται, επισημαίνεται στην έκθεση της FOMC. Αναφορικά με τα επίπεδα πληθωρισμού, η Fed αναφέρει ότι θα υπάρξει μια περίοδος σταθερότητας των τιμών, καθώς η πλεονάζουσα παραγωγική δραστηριότητα περιορίζει τις ανοδικές τάσεις των τιμών.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης