Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρουμπίνι: Η Moody’s είπε την «αλήθεια» για την Ιταλία – Υπάρχει πρόβλημα

Ρουμπίνι: Η Moody’s είπε την «αλήθεια» για την Ιταλία – Υπάρχει πρόβλημα
«Αληθείς» χαρακτηρίζει τις αναφορές του οίκου Moody’s στο υψηλό χρέος, την άκαμπτη αγορά εργασίας, την περιορισμένη ανάπτυξη, την αρνητική διεθνής οικονομική συγκυρία) για την Ιταλία, εκτιμώντας «οι επείγουσες δομικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να υλοποιηθούν σε μια περίοδο, κατά την οποία, όμως, η ιταλική κυβέρνηση επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στα προσωπικά προβλήματα του ηγέτη της.
Ο Ρουμπινί εκτιμά, επίσης ότι η κυβέρνηση αυτή, δεν έχει την δύναμη και ούτε την ικανότητα για να προσδώσει, στις μεταρρυθμίσεις, την αναγκαία δύναμη και συνοχή»
Ανησυχία εκφράζουν και οι αναλυτές στην Ιταλία μετά την χθεσινή ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης Moody's για πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση, στην οποία η αναφορά -και μόνο- σε δυσκολίες και προβλήματα στην επαναχρηματοδότηση του χρέους, προσλαμβάνει διαστάσεις διεθνούς κρίσης», γράφει η εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» .
Σύμφωνα, δε, με την εφημερίδα «Λα Στάμπα», «μετά τις αρνητικές προβλέψεις για την ιταλική οικονομία που παρουσίασε ο οίκος Standard & Poor's πριν περίπου ένα μήνα, «η αναγγελία του Moody's κινδυνεύει να κοστίσει πολύ ακριβά στη χώρα. Ο πρώτος 'λογαριασμός' θα φτάσει ήδη τη Δευτέρα, επ' ευκαιρία της νέας διάθεσης κρατικών ομολόγων. Ας χτυπήσουμε, προληπτικά, ξύλο».
Η οικονομική εφημερίδα του Μιλάνου «Ιl Sole 24 Ore» γράφει, σήμερα, ότι η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, «σκέφτεται να περιορίσει ακόμη περισσότερο τις δαπάνες των υπουργείων και του ευρύτερου κρατικού μηχανισμού, με επιπλέον περικοπές της τάξης των πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διετία '13-'14 και με νέα περιστολή 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης» .
Υπενθυμίζεται ότι χτες, ο οίκος έθεσε υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας, σε Αa2, της Ιταλίας. Η αξιολόγηση της Moody’s θέτει υπό αναθεώρηση την ιταλική οικονομία λόγω των προκλήσεων οικονομικής ανάπτυξης, των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, τις προσπάθειες μείωσης του κρατικού ιταλικού χρέους και τους παράπλευρους κινδύνους από τις χώρες της ΕΕ, με αυξημένο χρέος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης