Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Σχέδιο δράσης για θωράκιση έναντι τρομοκρατικών απειλών – Τι προβλέπει

tags :
ΕΕ: Σχέδιο δράσης για θωράκιση έναντι τρομοκρατικών απειλών – Τι προβλέπει
Εγκρίθηκε κατά την χθεσινή Σύνοδο Κορυφής
Σχέδιο δράσης με τρεις άξονες που έχει ως απώτερο στόχο τη θωράκιση της Ε.Ε. έναντι των τρομοκρατικών απειλών - ιδίως των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους – ενέκριναν χθες οι ηγέτες της ΕΕ στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Το σχέδιο, που εκπονήθηκε από τους υπουργούς Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,διαρθρώνεται γύρω από τρεις δράσεις: Την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης των νέων μουσουλμάνων, τον τρομοκρατικό έλεγχο και τη διεθνή συνεργασία.
Τα κράτη-μέλη επιθυμούν να θεσπίσουν έναν αποτελεσματικότερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων και των αεροδρομίων, για τους υπηκόους των 26 χωρών της ζώνης του Σένγκεν.
«Αν θέλουμε να κρατήσουμε τη συνθήκη Σένγκεν απαιτείται να ελέγχονται τα εξωτερικά σύνορα για το ποιος έρχεται και πού πηγαίνει», δήλωσε ο Francois Hollande, ο οποίος τάσσεται υπέρ ενός μόνιμου συστήματος παρακολούθησης, θέμα εξαιρετικά ευαίσθητο, όπως προειδοποίησε ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean Claude Juncker.
«Η συνθήκη Σένγκεν είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος», είπε ο Juncker για να επισημάνει ο πρόεδρος της Γαλλίας ότι «θα χρειαστεί χρόνος για να αλλάξουν οι κανόνες».
Η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μητρώου δεδομένων των επιβατών αεροσκαφών (PNR) που θα έχει ως στόχο να παρακολουθούνται οι κινήσεις των ύποπτων, είναι ένα μέτρο που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Η πρόταση που εγκρίθηκε από τις κυβερνήσεις της Ε.Ε., έχει «παγώσει» από το 2011, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά διασφαλίσεις για την προστασία αυτών των δεδομένων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης