Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστραλία: "Βουτιά" της δημοτικότητας της κυβέρνησης Γκίλαρντ

Αυστραλία:
Επικοινωνιακό τέχνασμα χαρακτήρισε η Αυστραλή πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ, την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τόνι Άμποτ για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος προκειμένου να αποφανθεί ο λαός για το επίμαχο θέμα του φόρου ρύπανσης. Ο κ. Άμποτ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν έχει λαϊκή εντολή να επιβάλει το συγκεκριμένο φόρο και προτείνει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, εντός 30 ημερών, με την ερώτηση: «Είσαστε υπέρ του φόρου για την ρύπανση η εναντίον;».
Ο Φιλελεύθερος ηγέτης ζητά και την υποστήριξη των ανεξάρτητων βουλευτών, που στηρίζουν την Εργατική κυβέρνηση μειοψηφίας, για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Ο κ. Άμποτ αναμένεται να καταθέσει σχετικό σχέδιο νόμου την Τρίτη στην γερουσία. Ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα κόστιζε 69 εκατομμύρια δολάρια.
Η κα Γκίλαρντ απέρριψε την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Εργατικών, Άνθονι Αλμπανέζ υποστήριξε πως ο κ. Άμποτ ακόμα δεν έχει αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.
Ο αρχηγός των Πράσινων, γερουσιαστής Μπράουν, υποστήριξε πως αν γινόταν ένα τέτοιο δημοψήφισμα όλα θα εξαρτιόταν από το ερώτημα που θα τεθεί στους ψηφοφόρους.
«Αν έχουν να επιλέξουν μεταξύ της δικής μας πρότασης και αυτής του κ. ‘Άμποτ για τον φόρο ρύπανσης, τότε θα καταψηφίσουν την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης» είπε ο κ. Μπράουν.
Για να περάσει η πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος του κ. Άμποτ χρειάζεται την στήριξη ενός ή περισσοτέρων ανεξάρτητων βουλευτών.
Το ίδιο θα χρειαστεί και στην γερουσία όπου η ψήφους του ανεξάρτητου ομογενή γερουσιαστή Νίκου Ξενοφώντα ίσως είναι καθοριστική.
Ο κ. Ξενοφών είπε ότι του αρέσει η ιδέα του δημοψηφίσματος αλλά όχι με μια απλοϊκή ερώτηση, όπως προτείνει ο κ. Άμποτ.
Στο μεταξύ πικρή είναι η πρώτη επέτειος της κ. Γκίλαρντ στην πρωθυπουργία της Αυστραλίας. Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πτώση του Εργατικού Κόμματος σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά. Ο προκάτοχός της Κέβιν Ραντ, συνεχίζει τις προκλητικές εμφανίσεις και δηλώσεις του και η κοινοβουλευτική ομάδα του Εργατικού Κόμματος ανησυχεί για την πορεία της κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης