Τελευταία Νέα
Διεθνή

Parker (Fitch): Η Ελλάδα χρειάζεται μια διαρκή συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές της - Έτσι θα αποφύγει την υποβάθμιση

tags :
Parker (Fitch): Η Ελλάδα χρειάζεται μια διαρκή συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές της - Έτσι θα αποφύγει την υποβάθμιση
Πολύ δαπανηρό ένα Grexit για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη
Μόνο με μια διαρκή συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές της, η οποία θα της εξασφαλίζει τη χρηματοδότησή της, θα μπορέσει η Ελλάδα να αποφύγει την υποβάθμιση, σύμφωνα με τον Ed Parker, επικεφαλής αξιολογήσεων κρατών του οίκου αξιολόγησης Fitch, ο οποίος μιλώντας στο Global Markets Forum του Reuters ανέφερε ότι είναι προς το συμφέρον και της Ευρωζώνης και της Ελλάδας να αποφευχθεί το Grexit, το οποίος θα ήταν πολύ δαπανηρό.
Υπενθυμίζεται ότι χτες, ο οίκος Fitch, σε έκθεσή του, ημερομηνίας 2 Μαρτίου, προειδοποίησε ότι οι πιέσεις σε επίπεδο ρευστότητας αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο χρεοκοπίας των ελληνικών τραπεζών.
Όπως επισημαίνει η Fitch, η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα αύξησε τους κινδύνους για τις ελληνικές τράπεζες, τόσο σε ό,τι αφορά θέματα ρευστότητας, όσο και σε ό,τι αφορά θέματα χρηματοδότησης.
Οι κίνδυνοι για τις ελληνικές τράπεζες αυξήθηκαν στη σκιά της κλιμάκωσης του φαινομένου των εκροών καταθέσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η Fitch, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες έχουν μειωθεί κατά περίπου -15% από τα τέλη Νοεμβρίου του 2014, έως και σήμερα.
Η πτώση αυτή κατά -15% είναι μεγαλύτερη από την υποχώρηση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες κατά τη διπλή εκλογική αναμέτρηση τον Μάιο - Ιούνιο του 2012.
Τότε οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είχαν υποχωρήσει κατά -9,3%.
Οι εκροές καταθέσεων έχουν αυξήσει την εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
H εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ έχει ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ (στοιχεία Φεβρουαρίου 2015).
Όπως αναφέρει στη συνέχειά της έκθεσής της η Fitch, η τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης που εξασφάλισε η νέα ελληνική κυβέρνηση μειώνει τον κίνδυνο να διακόψει η ΕΚΤ το ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.
Το ELA προς τις ελληνικές τράπεζες δεν αναμένεται να διακοπεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Όμως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να κάνει ξανά αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως collaterals μέχρι να υπάρξει οριστική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.
Οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν υψηλά εξαρτώμενες από τον ELA, μέχρι να ανακάμψουν οι καταθέσεις.
Βραχυπρόθεσμα όμως δεν αναμένεται να υπάρξει ανάκαμψη στο μέτωπο των καταθέσεων.
Πέραν της ρευστότητας, οι πιέσεις προς τις ελληνικές τράπεζες προέρχονται επίσης και από την αδύναμη ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού τους.
Η διαχείριση προβληματικών assets αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για κάθε αδύναμη οικονομία.
Η τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης εξαγοράζει χρόνο για την Ελλάδα, προκειμένου να διαπραγματευθεί για μια νέα συμφωνία.
Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να έχουν διάρκεια, αλλά και να είναι περίπλοκες.
Το γεγονός αυτό αναμένεται να συνεχίσει να επηρεάζει τη συμπεριφορά των καταθετών.
Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το ELA θα συνεχιστεί για ορισμένο χρονικό διάστημα ακόμη.
Αυτό σημαίνει πως η ΕΚΤ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των επιπέδων ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.
H Fitch συνεχίζει να αξιολογεί με Β- και Watch Negative τις ελληνικές τράπεζες, γεγονός που σημαίνει:
Αυξάνεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας των ελληνικών τραπεζών, λόγω της αύξησης των ρίσκων για χρηματοδότηση και ρευστότητα.
Η πολιτική αβεβαιότητα αυξάνει την αστάθεια σε επίπεδο καταθέσεων, γεγονός που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη συνέχιση του ELA ή να οδηγήσει στην επιβολή περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης