Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ιστορικά χαμηλά η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου

Σε ιστορικά χαμηλά η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου
Παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ σχετικά με τη διαχείριση του υπέρογκου χρέους, οι αποδόσεις των 2ετών κρατικών ομολόγων συνεχίζουν να υποχωρούν, καταρρίπτοντας νέα ιστορικά χαμηλά.
Πιο συγκεκριμένα, η απόδοση διαμορφώνεται στο 0,35%, ενώ νωρίτερα έφτασε ακόμη και το 0,27%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώνει η FactSet Research. Η τάση αυτή αποδίδεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, στην προσπάθεια των επενδυτών να προφυλαχτούν έναντι άλλων τοποθετήσεων, όπως μετοχές και εμπορεύματα, οι οποίες κρίνονται ανασφαλείς.
Το διαρκώς αυξανόμενο χρέος των ΗΠΑ, μπορεί να οδηγήσει σε μία κρίση ευρωπαϊκού τύπου εάν το Κογκρέσο δεν αποφασίσει άμεσα να αυξήσει το όριο δανεισμού της χώρας. Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης του Γραφείου Προϋπολογισμού της χώρας η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ βρίσκεται αντιμέτωπη με το πρόβλημα του δημόσιου χρέους, ενώ πρέπει να βρει μια λύση έως τις 2 Αυγούστου για να αποφύγει τη στάση πληρωμών. Η λύση που προβάλλεται είναι η αύξηση του ορίου για το χρέος που ορίζεται από νόμο. Για την αλλαγή του νόμου απαιτείται η συμφωνία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, οι εκπρόσωποι του οποίου ζητούν ως αντάλλαγμα, από την κυβέρνηση Ομπάμα, τη μείωση των κρατικών δαπανών.
Οι ΗΠΑ έφτασαν στο ανώτατο ύψος χρέους τους (14, 294 τρισεκατομμύρια δολάρια) στα μέσα Μάη. Το υπουργείο Οικονομικών ζητά από το Γενάρη να αυξηθεί το νόμιμο όριο του χρέους και έχει λάβει ορισμένα μέτρα που του επιτρέπουν να συνεχίζει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του χωρίς να αυξάνει το καθαρό χρέος του κράτους. Εκτιμά, όμως, ότι δε θα μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί κατ' αυτόν τον τρόπο μετά τις 2 Αυγούστου και κινδυνεύει να κηρύξει σύντομα χρεοστάσιο όσον αφορά τις πληρωμές ορισμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών του.
Ωστόσο, μια οποιασδήποτε μορφής αθέτηση των υποχρεώσεων πληρωμών από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στη διεθνή οικονομία, αλλά και να επιδεινώσει τις ήδη δοκιμαζόμενες σχέσεις των ΗΠΑ με τους μεγάλους πιστωτές τους, όπως η Κίνα.
Η μάχη στο αμερικάνικο Κογκρέσο συνεχίζεται, αφού οι Ρεπουμπλικάνοι θέτουν ως προϋπόθεση για τη «συναίνεση» τη δραστική περικοπή των δαπανών, γεγονός που θα οδηγήσει την κυβέρνηση Ομπάμα στην περικοπή των κοινωνικών δαπανών (Υγεία, Πρόνοια κ.λπ.), εκτροχιάζοντας πλήρως την πολιτική του Προέδρου των ΗΠΑ από τις προεκλογικές του υποσχέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης