Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bitcoin Credit Swaps – Αυξάνονται οι φόβοι για την υπερμόχλευση και τον κίνδυνο αθετήσεων στο Bitcoin

tags :
Bitcoin Credit Swaps – Αυξάνονται οι φόβοι για την υπερμόχλευση και τον κίνδυνο αθετήσεων στο Bitcoin
Η Blythe Masters, ανέλαβε την ηγεσία μιας νέας πλατφόρμας συναλλαγών για Bitcoin
Μπορεί το πιο γνωστό ψηφιακό νόμισμα, το bitcoin, να έχει δεχτεί σκληρότατη κριτική από τις ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως, ωστόσο όλα δείχνουν ότι έχουν πάρει το δρόμο τους για την περαιτέρω οργάνωση της αγοράς.
Το πρώην στέλεχος της JP Morgan Chase, η Blythe Masters, ανέλαβε την ηγεσία μιας νέας πλατφόρμας συναλλαγών για Bitcoin και άλλων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, δίνοντας νέα ώθηση στην εν λόγω αγορά λόγω του υψηλού προφίλ που διαθέτει μεταξύ των τραπεζιτών της Wall Street.
Η Masters, γνωστή για τη βοήθεια της σε πρωτοπόρα και καινοτόμα προϊόντα στις αγορές πιστωτικών παραγώγων στη δεκαετία του 1990, συμφώνησε να γίνει η διευθύνουσα σύμβουλος της Digital Asset Holdings LLC.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το περασμένο έτος από τον Don Wilson, τον διευθύνων σύμβουλο της DRW Trading και τον Sunil Hirani, τον διευθύνων σύμβουλος της trueEX LLC.
Η εταιρεία, η οποία θα ξεκινά επίσημα σήμερα Τετάρτη, ενσαρκώνει την πρόθεση των συμμετεχόντων στην αγορά ώστε να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα λογισμικού σύνθετων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο εμπόριο ψηφιακών νομισμάτων, διαθέτοντας ψηφιοποιημένες εκδόσεις των πιο παραδοσιακών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων.
Στόχος της Masters είναι να εφαρμόσει ένα αποκεντρωμένο σύστημα peer-to-peer ανταλλαγών, ταρακουνώντας έτσι το παλιό, συγκεντρωτικό οικονομικό μοντέλο, με την "απαρχαιωμένη υποδομή" πολλαπλών μεσαζόντων και καθυστερήσεων διακανονισμού.
Αλλά θα διατηρήσει επίσης τις διαδρομές ελέγχου, τα όρια των πιστωτικών και άλλων ελέγχων και ισορροπιών που συμβάλλουν στην ασφάλεια που το παραδοσιακό σύστημα έχει.
Στόχοι της Digital Asset είναι να δημιουργηθεί αυτή η πρώτη δομή λογισμικού που να διευκολύνει την ασφαλή διαπραγμάτευση και εκκαθάριση του Bitcoin και άλλων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.
Δεύτερον, η εταιρεία θα παρέχει τα εργαλεία έτσι ώστε οι πελάτες να μπορούν να μετατρέψουν τις παραδοσιακές αξίες και σε άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα σε ψηφιακή μορφή ώστε να μπορεί να ενσωματωθεί στις βασικές ψηφιακές πλατφόρμες που είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των λεγόμενων cryptocurrencies, όπως το Bitcoin.
Με αυτόν τον τρόπο, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να εμπορεύονται τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία σε ένα λιγότερο δαπανηρό, πιο αποτελεσματικό και ασφαλές περιβάλλον.
Η εταιρεία έχει έρθει ήδη σε συζητήσεις με τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, ώστε να δημιουργηθεί ένα σύστημα χορήγησης αδειών για τους παρόχους υπηρεσιών Bitcoin.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Masters, με 25 χρόνια καριέρας στην JP Morgan, οδήγησε μια σειρά από πρωτοβουλίες στις αγορές εμπορευμάτων, με τα credit default swaps (CDS) να αποτελούν ένα από τα πεδία της εξειδίκευσης της.
Πολλοί της είχαν κατηγορήσει ότι με τα CDS συνέβαλε στην κρίση του 2008.
Μάλιστα το όνομα της ενεπλάκει στην υπόθεση χειραγώγησης της αγοράς μετάλλων, ενώ η ίδια είχε εξαφανιστεί για ένα διάστημα από τα μέσα ενημέρωσης που παρακολουθούν τις διεθνείς αγορές.
Η επανεμφάνιση της στην αγορά του Bitcoin έδωσε τώρα τροφή για νέα σχόλια.
Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι η εμπλοκή της με την εν λόγω αγορά προμηνύει την έναρξη της υπερμόχλευσης παράγοντας μεγαλύτερη ρευστότητα.
Σύμφωνα μάλιστα με τους αναλυτές, η Masters με την πλατφόρμα μπορεί να δίνει τη δυνατότητα στους traders να αναλάβουν στοιχήματα θέσης, ενώ προσποιείται ότι «φράχτη» χωρίς να έχει τις απαιτούμενες δαπάνες κεφαλαίου. Όπως και στην αγορά των Credit Default Swaps.
Έτσι, ίσως ο χρόνος των αθετήσεων πληρωμών σε Bitcoin έχει πραγματικά φτάσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης