Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία συμμετέχουν στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών

Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία συμμετέχουν στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών
Η ΑΙΙΒ ιδρύθηκε τον Οκτώβριο με 21 συμμετέχοντες, ενώ το μεγαλύτερο μερίδιο κατέχει η Κίνα 
Τρεις ευρωπαικές χώρες, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, συμφώνησαν να συμμετέχουν στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών, ακολουθώντας το παράδειγμα της Βρετανίας, που κατέστη ιδρυτικό μέλος, παρά τις αντιδράσεις των ΗΠΑ.
Η ομαδική αυτή απόφαση των τριών δυνάμεων αποτελεί διπλωματικό "κόκκινο πανί" για τις ΗΠΑ, καθώς είναι ξεκάθαρη απόδειξη της αύξησης της συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Κίνας.
Η απόφαση ανακοινώνεται σε κλίμα έντασης, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρυξελλών και Κογκρέσου για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου, αλλά και  έντονης δυσαρέσκειας απέναντι στο αμερικάνικο Κογρέσο, το οποίο καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις σχετικα με τα δικαιώματα ψήφου στο ΔΝΤ, που θα αναβαθμίσουν την θέση των αναδυόμεων οικονομιών στον θεσμό.
Οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών των τριών χωρών δεσμεύτηκαν σε κοινή ανακοίνωσή τους ότι θα συμβάλουν στην διασφάλιση του νέου οργανισμού, ο οποίος θα «ακολουθεί τις καλύτερες προδιαγραφές και πρακτικές σε όρους διακυβέρνησης, χρέους και πολιτικές προμηθειών».
Εκπρόσωπος της Κομισιόν χαιρέτισε την απόφαση αυτή, προβάλλοντας την ως τρόπο αντιμετώπισης των διεθνών επενδυτικών αλλαγών και ως ευκαιρία συνεργασίας για τις χώρες της ΕΕ με τον ευρύτερο ασιατικό χώρο.
Ο νέος αυτός θερμός στοχεύει στην τόνωση των επενδύσεων στην Ασία στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και γενικότερα των υποδομών.
Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την ίδρυση του οργανισμού ως απειλή σε βάρος τους και εκφράζουν αμφοβολίες σχετικά με το επίπεδο των προδιαγραφών διάφανειας και αξιοπιστίας.
Στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων συμμετέχουν συνολικά 26 χώρες, ενώ η 31η Μαρτίου ορίστηκε ως καταληκτική ημερομηνία αποδοχής των ιδρυτικών μελών από τον οργανισμό.
Την συμμετοχή τους στον οργανισμό εξετάζουν επίσης η Νότια Κορέα, το Λουξεμβούργο και η Ελβετία, ενώ και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Tony Abbott, με δηλωσεις του φαίνεται επίσης να εξετάζει το ενδεχόμενο συμμετοχής.
Ισχυρή είναι η απουσία της Ιαπωνίας, η οποία όμως δικαιλογείται από την συμμετοχή της στην Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα μαζι με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων, Τακεχίκο Νακάο, εξετάζεται το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο οργανισμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης