Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην απόλυτη ισοτιμία 1/1 διολισθαίνει το ευρώ έναντι του δολαρίου - Το χειρότερο τρίμηνο στην ιστορία του

Στην απόλυτη ισοτιμία 1/1 διολισθαίνει το ευρώ έναντι του δολαρίου - Το χειρότερο τρίμηνο στην ιστορία του
Η αντίθετη πολιτική που ακολουθούν ΕΚΤ και FED έχουν αυξήσει στο 11% την αναδίπλωση του ευρώ, στο 1,07 δολάριο
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες σταμάτησε τουλάχιστον η ελεύθερη πτώση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, με το ευρώ να βρίσκεται ένα βήμα πριν από την απόλυτη ισοτιμία έναντι του δολαρίου.
Στις 16 Μαρτίου, μάλιστα, το ευρώ κατέγραψε τα χαμηλότερα επίπεδα από την αρχή του 2003, όταν υποχώρησε έως το 1,045 δολάριο.
Τις επόμενες ημέρες κατά τη διάρκεια του ράλι, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα πέτυχε να φθάσει μέχρι το 1,10 δολάριο, όμως κατά την πτωτική κίνηση στις τελευταίες συνεδριάσεις έφθασε να καταγράψει ενδοσυνεδριακά χαμηλά στο 1,07 δολάριο.
Από την αρχή του έτους, οι απώλειες για το ευρώ φθάνουν το 11%, καθιστώντας το πρώτο τρίμηνο του 2015 το χειρότερο στην ιστορία του νομίσματος, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.
Η άνοδος του δολαρίου δεν περιορίζεται μόνο έναντι του ευρώ.
Ο δείκτης δολαρίου, που μετρά την εξέλιξη του αμερικανικού νομίσματος έναντι των κυριότερων παγκόσμιων νομισμάτων, σημειώνει άνοδο 9% τους τρεις πρώτους μήνες του έτους.
Η θέση σε εφαρμογή του προγράμματος αγοράς ομολόγων, ύψους πολλών εκατομμυρίων, από την ΕΚΤ προϋποθέτει την εκτύπωση ευρώ με ένα ρυθμό 60 εκατ. ευρώ μηνιαίως.
Αντιθέτως, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, FED, επιβεβαίωσε τα σχέδιά της να προχωρήσει μέσα στο 2015 σε αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων για πρώτη φορά από το 2006.
Η ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας έρχεται σε αντίθεση επίσης, με τα αρνητικά ποσοστά πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή τον Φεβρουάριο να διαμορφώνεται στο -0,3%.
Σήμερα, Τρίτη, σημειωτέον, θα ανακοινωθούν τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαρτίου.
Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των αναλυτών, οι αποπληθωριστικές πιέσεις θα μετριαστούν από το -0,3% στο -0,1%.
Η απότομη πτώση του ευρώ έχει πολλαπλασιάσει τις συζητήσεις σχετικά με την πλήρη ισοτιμία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος με το δολάριο.
Οι αναλυτές έχουν περικόψει το χρονικό περιθώριο που εκτιμούν ότι θα μπορούσε να συμβεί η πλήρης ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, ενώ κάποιες επενδυτικές εταιρείες σημειώνουν ότι αυτό θα μπορούσε να λάβει χώρα ακόμη και μέσα στο 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης