Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Η παραίτηση Gauweiler εκθέτει την Merkel σε διαφωνίες για την Ελλάδα

MarketWatch: Η παραίτηση Gauweiler εκθέτει την Merkel σε διαφωνίες για την Ελλάδα
Η παραίτηση του Gauweiler θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής για την εμπλοκή της Γερμανίας στο ελληνικό ζήτημα
Η γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, προτιμά να κρατά σε κοντινή απόσταση όλους, όσοι διαφωνούν με την πολιτική που ασκεί στο ζήτημα της Ελλάδας, καταφέρνοντας με αυτό τον τρόπο να κάμπτει την αντιπολίτευση, αναφέρει δημοσίευμα του MarketWatch, με την υπογραφή του πολιτικού αναλυτή, Darrell Delamaide.
Υπό το πρίσμα αυτής της πολιτικής τακτικής της Merkel διαψεύδονται όσοι έσπευσαν να δηλώσουν ότι η παραίτηση του Peter Gauweiler, αντιπροέδρου του αδελφού κόμματος της καγκελαρίου, CSU, θα έκανε τη ζωή της λίγο πιο εύκολη.
Ο συντάκτης του άρθρου διαφωνεί, τονίζοντας πως σε αντίθεση, η παραίτηση του Gauweiler θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής για την εμπλοκή της Γερμανίας στο ελληνικό ζήτημα, αλλά και συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Υποδεικνύει ότι η Merkel απέτυχε, κατά τα 9 χρόνια που διατελεί καγκελάριος, να εμφυσήσει ένα συναρπαστικό όραμα για μια ενωμένη Ευρώπη και για το ρόλο της Γερμανίας σε αυτή.
Η ικανότητά της ως «τακτικίστρια» την έχει κρατήσει στην εξουσία, όμως «δεν μπορείς να κερδίσεις έναν πόλεμο κρατώντας απλώς αμυντική στάση».
Ο Gauweiler ορθώς χαρακτηρίζεται ευρωσκεπτικιστής, καθώς είχε περιγράψει την Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992 ως μια μετατροπή της Κοινής Αγοράς στην ΕΕ σε ένα «ολοκληρωτικό όνειρο» και ονομάτισε το ευρώ «νόμισμα Εσπεράντο», κάνοντας αναφορά στην αποτυχημένη κατασκευασμένη γλώσσα που στόχο είχε να γίνει παγκόσμια διάλεκτος.
Το ότι είναι ευρωσκεπτικιστής ήταν και ο λόγος που τον έφερε στην ηγεσία του CSU, ακριβώς για να «ξορκίσει» τις επιθέσεις από το κόμμα AFD, που απορρίπτει το ευρώ και την ΕΕ.
Και ενώ ο ίδιος θα ήταν πρόθυμος να συνομιλήσει με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, κ. Γιάνη Βαρουφάκη, και να συμφωνήσει σε πολλά με αυτόν, όπως ότι η χώρα είναι χρεοκοπημένη και δεν επωφελείται από επιπλέον προγράμματα διάσωσης, όμως η παραίτησή του είναι ικανή να προκαλέσει πονοκέφαλο στην Merkel.
Και αυτό διότι βλέπει τα περιθώρια που έχει για να χαλαρώσει την στάση της Γερμανίας στο ελληνικό ζήτημα να στενεύουν.
Για την Angela Merkel, η παραίτηση Gauweiler σημαίνει ότι θα δυσκολέψει η πολιτική που ασκεί στο ελληνικό ζήτημα, κάτι που «ωθεί το τρίτο πακέτο διάσωσης περαιτέρω στο μέλλον».
Ο αντιπρόεδρος του CSU ήταν ένα προπύργιο ενάντια στους ευρωσκεπτικιστές του ίδιου του κόμματός του και η αναχώρησή του, θα αναγκάσει άλλους βουλευτές να λάβουν σαφή θέση.
Τότε μπορούσαν να παραμείνουν σιωπηλοί, γιατί ο Gauweiler, μιλούσε δυνατά, σημειώνει το δημοσίευμα, καταλήγοντας πως «αυτό ανήκει πλέον στο παρελθόν».
«Από τώρα και στο εξής δεν θα υπάρχει “ίσως”, αλλά μόνο ένα ξεκάθαρο “ναι” ή ένα ξεκάθαρό “όχι”».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης