Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Αύξηση στο 7,61% σε ετήσια βάση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή τον Μάρτιο του 2015

Τουρκία: Αύξηση στο 7,61% σε ετήσια βάση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή τον Μάρτιο του 2015
Διαψεύστηκαν οι εκτιμήσεις για μείωση του δείκτη
Απροσδόκητη ενίσχυση κατέγραψε τον Μάρτιο ο ετήσιος πληθωρισμός στις τιμές καταναλωτών στην Τουρκία, σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα στοιχεία.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με δεδομένα της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας που δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή άγγιξε το 7,61% τον Μάρτιο, από 7,55% τον περασμένο Φεβρουάριο, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις οικονομολόγων για μείωση του δείκτη στο 7,2%.
Παράλληλα, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,19% σε σχέση με τον Φεβρουάριο, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις για αύξηση των τιμών κατά 0,8%, σε μηνιαία βάση.
Το κόστος σίτισης και στέγης σημείωσε ετήσια αύξηση 14,1% και 8% αντίστοιχα, από 13,7% και 7,5% τον Φεβρουάριο.
Τα δεδομένα διέψευσαν τόσο τον στόχο της Κεντρικής τράπεζας για πληθωρισμό 5%, όσο και τις εκτιμήσεις του διοικητή της Erdem Basci, για πληθωρισμό 5,5%.
Σύμφωνα με τον Basci, τα κέρδη επί των τιμών είναι υψηλότερα από τον στόχο της τράπεζας, κυρίως λόγω των τιμών των τροφίμων και της αδυναμίας του νομίσματος.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αναμένεται περιορισμός του πληθωρισμού εντός του έτους, κυρίως λόγω μείωσης της τιμής των αγροτικών προϊόντων, ενώ η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να διολισθήσει κάτω από τα 55 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας πτώση 50%.
Ας σημειωθεί ότι η λίρα Τουρκίας υποχώρησε μετά την δημοσίευση της έκθεσης, ενώ στις 10.10 πμ διαμορφώθηκε στις 2,59 λίρες ανά δολάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης