Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιστορική «συμφωνία - πλαίσιο» για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν - Η διεθνής κοινότητα χαιρετίζει, το Ισραήλ αγωνιά

tags :
Ιστορική «συμφωνία - πλαίσιο» για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν - Η διεθνής κοινότητα χαιρετίζει, το Ισραήλ αγωνιά
Ανοίγει ο δρόμος για μια μακροπρόθεσμη συμφωνία που θα διασφαλίζει πως το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό οπλοστάσιο είπε ο Obama
(upd) Η συμφωνία – πλαίσιο που επιτεύχθηκε ύστερα από 8 ημέρες διαπραγματεύσεων στη Λοζάνη της Ελβετίας μεταξύ της Ομάδας «5+1» (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Μ.Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) και του Ιράν αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης έγινε δεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση σε ΗΠΑ, Ρωσία και ΕΕ, την ώρα πάντως που το Ισραήλ υπογραμμίζει πως απειλείται η επιβίωση του.
Με την προκαταρκτική αυτή συμφωνία γίνεται ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την άρση της καχυποψίας και της ανησυχίας της Δύσης για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από το Ιράν, καθώς τίθενται πολλοί περιορισμοί στο Ιράν για τον εμπλουτισμό ουρανίου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για παραγωγή ενέργειας είτε για πυρηνικά όπλα.
Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν όλα αυτά τα χρόνια των διαπραγματεύσεων και των σκληρών αντιπαραθέσεων με τη Δύση, υποστήριζε ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είχε καθαρά ειρηνικό χαρακτήρα (για παραγωγή ενέργειας)
Η προκαταρκτική συμφωνία προβλέπει ότι το Ιράν θα μπορεί να εξακολουθήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού του εργοστασίου στη Natanz, αλλά όχι στην Fordo.
Παράλληλα το Ιράν συμφώνησε ότι τουλάχιστον για τα επόμενα 15 χρόνια δεν θα εμπλουτίζει ουράνιο σε ποσοστό μεγαλύτερο του 3,67%, ενώ από τους 10 τόνους ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού που έχει στην κατοχή του το Ιράν, δεσμεύεται ότι θα κρατήσει τα 300 κιλά για την επόμενη δεκαετία.
Επίσης, συμφωνήθηκε όλες οι πλεονάζουσες συσκευές φυγοκέντρισης θα τοποθετηθούν σε αποθήκες που θα επιτηρούνται από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και θα χρησιμοποιούνται μόνο ως ανταλλακτικά.
Εφόσον οι δεσμεύσεις αυτές τηρηθούν από την Τεχεράνη, τότε ανοίγει ο δρόμος για την επίτευξη μιας οριστικής συμφωνίας έως τα τέλη Ιουνίου.
Σε αυτήν την περίπτωση, οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν θα αρθούν, γεγονός που θα συνδράμει σημαντικά στην αναζωογόνηση της ιρανικής οικονομίας.
Η συμφωνία έγινε δεκτή με συγκρατημένη αισιοδοξία από το Ιράν, αν και ακόμα δεν έχει τοποθετηθεί ο αγιατολάχ Ali Khamenei.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama έκανε λόγο για μια ιστορική πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, υπογραμμίζοντας πως ανοίγει ο δρόμος για μια μακροπρόθεσμη συμφωνία που θα διασφαλίσει πως το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό οπλοστάσιο.
Για πολύ καλές πιθανότητες για τελική συνολική συμφωνία έκανε λόγο η Ρωσία ενώ την προκαταρκτική συμφωνία χαιρέτησε και η ΕΕ, αναφέροντας πως πρόκειται για ένα αποφασιστικό βήμα προς την εξεύρεση λύσης.
Μόνος δυσαρεστημένος το Ισραήλ, με τον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu να υποστηρίζει πως η συμφωνία αυτή απειλεί την επιβίωση του Ισραήλ.
Όπως είπε ο Netanyahu, το μόνο που επιδιώκει το Ιράν είναι να κερδίσει χρόνο για να αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Rouhani: Η σημερινή ημέρα θα χαραχθεί στην ιστορική μνήμη του ιρανικού λαού
«Η σημερινή ημέρα θα χαραχθεί στην ιστορία του ιρανικού λαού» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ιράν, Η. Rouhani, χαιρετίζοντας τη συμφωνία – πλαίσιο για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Σε διάγγελμά του προς τον ιρανικό λαό, ο H. Rouhani τόνισε πως η σημερινή ημέρα θα χαραχθεί στην ιστορική μνήμη του ιρανικού λαού.
«Ο κόσμος γνωρίζει πως το Ιράν αναζητά δρόμους για την ειρήνη» συμπλήρωσε, ενώ υπεραμύνθηκε του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου, το οποίο όπως εξήγησε, δεν συνιστά απειλή για τα υπόλοιπα έθνη.
«Θα συνεργαστούμε με τη διεθνή κοινότητα» τόνισε εν συνεχεία, ενώ κατέστησε σαφές πως «εάν η άλλη πλευρά τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε το Ιράν θα κρατήσει και τις δικιές του».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης