Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Ο Τσίπρας δεν θα βρει τη λύτρωση στη Μόσχα - Το σχέδιο Β θα αποτύχει

FT: Ο Τσίπρας δεν θα βρει τη λύτρωση στη Μόσχα - Το σχέδιο Β θα αποτύχει
Η Ελλάδα θα πρέπει να αναρωτηθεί αν πραγματικά θέλει ως δανειστή της τον Putin 
Την Τετάρτη, που επίκειται η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin, θα μάθουμε αν η Ελλάδα σκέφτεται να εφαρμόσει ένα σχέδιο Β, που περιλαμβάνει την στροφή της χώρας στη Ρωσία, αναφέρει ο Wolfgang Munchau, σε δημοσίευμα των FT.
«Ο έλληνας πρωθυπουργός, ενδεχομένως να μπει στον πειρασμό, να χρεοκοπήσει ως προς τους δανειστές, να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη και να αναζητήσει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση από τη Ρωσία, ώστε να αποφευχθεί μία κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας», αναφέρει στη συνέχει το δημοσίευμα.
Ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να προσφέρει στον κ. Putin το βέτο της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια ενδεχόμενη πρόταση για παράταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς και το μποϊκοτάρισμα του αγωγού της Αδριατικής με τον οποίο η ΕΕ θα επιχειρήσει να προμηθευτεί φυσικό αέριο από την Κασπία και ο οποίος θα περνά μέσα από την Ελλάδα.
Φαντάζει απλό, σχολιάζει ο συντάκτης, για να τονίσει στην συνέχεια, ότι συντρέχουν κάποιες προϋποθέσεις που το λιγότερο περιπλέκουν την κατάσταση.
Αρχικά, αναφέρεται πως η Ρωσία βιώνει μια μεγάλη οικονομική κρίση, γεγονός που καθιστά την όποια βοήθεια μπορεί να παρέχει στην Ελλάδα περιορισμένη.
Ειδικότερα, τονίζεται πως η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3,8% εντός του 2015, ενώ οι δυτικές κυρώσεις έβαλαν ένα φρένο στις ξένες επενδύσεις στη χώρα, με τα ξένα αποθεματικά να υποχωρούν σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα.
Έτσι, από την μία ο κ. Putin θα έχει να αναλογιστεί τα ευρώ που οι χώρες της Ευρωζώνης δαπάνησαν για την ελληνική κρίση και αν η ρωσική οικονομία είναι έτοιμη να αντέξει ένα αντίστοιχο βάρος και από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας, θα πρέπει να σκεφτεί σε ποιο βαθμό επιθυμεί την σύνδεση της χώρας του με μία χώρα που, επίσης, καλείται να αντιμετωπίσει μια εσωτερική οικονομική κρίση.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο, τονίζει το άρθρο, οι σχέσεις των κρατών-μελών με το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθορίζονται από διεθνείς συμφωνίες, με την κάθε χώρα-μέλος να έχει δικαιώματα και ξεχωριστό νομικό σύστημα.
Αν η Ελλάδα υπογράψει διμερή συμφωνία με τη Ρωσία, θα είναι μόνη της σε αυτό, υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, καλώντας τη χώρα να σκεφτεί αν πραγματικά επιθυμεί να έχει ως δανειστή της τη Ρωσία και θέτοντας ένα ερώτημα για το αν και κατά πόσο οι ηγεσίες των δύο χωρών θα μπορούν να συνεργαστούν και να συνεννοηθούν.
Τρίτον, τονίζει το άρθρο, η Ελλάδα οφείλει να συλλογιστεί την εξέλιξη των πραγμάτων, σε μια ενδεχόμενη μελλοντική συμφωνία για την Ουκρανία, που θα αποκαταστήσει, ως ένα βαθμό τουλάχιστον, τις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ.
«Τι θα σήμαινε αυτό για μία στρατηγική συμμαχία της Ελλάδας με την Ρωσία;», αναρωτιέται ο συντάκτης.
Τέλος, τονίζει πως αν και η Ελλάδα έχει το δικαίωμα του βέτο στα πλαίσια της ΕΕ, εντούτοις παραμένει αποδέκτης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, σημειώνοντας πως σε περίπτωση ευθείας και δυναμικής σύγκρουσης, η χώρα θα δεχόταν οικονομικές επιπτώσεις.
Ο Munchau καταλήγει, σχολιάζοντας πως ο κ. Τσίπρας θα ήταν καλύτερο να μιλούσε με τον ρώσο ομόλογό του «περί ανέμων και υδάτων», ήτοι για θέματα ακίνδυνα, όπως τα αθλητικά και ο καιρός και «γρήγορα να επιστρέψει πίσω και να αρχίσει να δουλεύει πάνω σε μία σοβαρή οικονομική στρατηγική», μια οικονομική που δεν στηρίζεται πάνω στη Ρωσία.
Ο ίδιος εκτιμά ότι η καλύτερη λύση θα ήταν μία χρεοκοπία της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης, η οποία θα γινόταν με τέτοιο τρόπο ώστε η Ελλάδα να λάβει υποστήριξη κατά τη διαδικασία.
Είναι σαφές ότι υπάρχει διπλός κίνδυνος από εσφαλμένους υπολογισμούς, καταλήγει το δημοσίευμα.
Η ΕΕ ενδέχεται να υποτιμούν τις οικονομικές επιπτώσεις ενός Grexit και οι Έλληνες ενδέχεται να υπερεκτιμούν τις δυνατότητες του σχεδίου Β, για σύσφιγξη των σχέσεων με τη Ρωσία.
«Θα χρειαστεί η εφαρμογή σοβαρής οικονομικής διπλωματίας για να αποτραπεί η καταστροφή, η οποία θα προέκυπτε από αυτούς τους λανθασμένους υπολογισμούς», προειδοποιεί ο συντάκτης των FT.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης