Τελευταία Νέα
Διεθνή

JP Morgan: Αναθεωρεί ανοδικά την τιμή για το πετρέλαιο Brent στα 59 δολ. το 2015 και στα 62 δολ. το 2016

JP Morgan: Αναθεωρεί ανοδικά την τιμή για το πετρέλαιο Brent στα 59 δολ. το 2015 και στα 62 δολ. το 2016
Βραχυπρόθεσμα εκτιμά ότι οι τιμές μπορεί να υποχωρήσουν αν η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη αυξηθεί σημαντικά
Σε ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεών της για την τιμή του πετρελαίου Brent προχώρησε η JP Morgan, η οποία εκτιμά ότι το 2015 θα ενισχυθεί στα 59 δολάρια το βαρέλι και στα 62 δολ. το 2016.
Όπως σημειώνει, «η τιμή του Brent έχει παραμείνει πάνω από τα 50 δολάρια τους δύο προηγούμενους μήνες, καθώς οι πετρελαιαγορές αντέδρασαν πιο γρήγορα του αναμενόμενου στην πτώση των τιμών, μέσω της χαμηλότερης παραγωγής και της υψηλότερης κατανάλωσης».
Προσθέτει ακόμη ότι η πετρελαϊκή παραγωγή στις ΗΠΑ, που έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, δεν θα έπρεπε να επιβραδυνθεί με γρήγορο ρυθμό, σημειώνοντας ότι η αυξανόμενη παραγωγή από το Ιράκ και το Ιράν το 2015-2016 θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν εν μέρει την ανάγκη.
Παράλληλα, σημειώνει τη συμφωνία που επετεύχθη για τα πυρηνικά του Ιράν, οι όροι της οποίας αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Αν η προθεσμία αυτή τηρηθεί, με άρση των κυρώσεων προς την Τεχεράνη, τότε σημειώνει η JP Morgan το Ιράν μπορεί πιθανότατα να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2015.
Όσον αφορά την κατανάλωση, επισημαίνει ότι η κατανάλωση πετρελαίου έχει αυξηθεί ταχέως σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές πρόσφατα.
Παράλληλα, η παγκόσμια ζήτηση για «μαύρο χρυσό» επίσης φαίνεται ισχυρότερη το δεύτερο ήμισυ του έτους, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στην απορρόφηση του πλεονάσματος που υπάρχει στην αγορά από το πρώτο ήμισυ του έτους.
Επομένως, η JP Morgan σημειώνει ότι αναθεωρεί ανοδικά την πρόβλεψή της για την τιμή του πετρελαίου Brent στα 59 δολάρια το βαρέλι για το 2015 και στα 62 δολάρια για το 2016.
Βραχυπρόθεσμα εκτιμά ότι οι τιμές μπορεί να υποχωρήσουν αν η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη αυξηθεί σημαντικά, μετά τις αναφορές ότι σημαντικά λιμάνια αναμένεται να ανοίξουν.
Ομοίως, τα διυλιστήρια που διεξάγουν εργασίες συντήρησης σε Ασία και Ευρώπη μπορεί να καταστείλει τη ζήτηση για αργό περισσότερο από ό,τι περιμένουμε.
Ωστόσο, μια εν δυνάμει κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή με επίκεντρο την Υεμένη και άλλοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι σε άλλες χώρες που εξάγουν πετρέλαιο, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, παρουσιάζοντας ανοδικούς κινδύνους για τις τιμές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης