Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η ικανότητα της Ελλάδας να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των πιστωτών παραμένει σε αμφιβολία

Reuters: Η ικανότητα της Ελλάδας να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των πιστωτών παραμένει σε αμφιβολία
Κρίσιμο χαρακτηρίζεται το Eurogroup της 24ης Απριλίου 
Παρά την καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ, οι πιστωτές δεν έχουν πειστεί ακόμα ότι η Ελλάδα θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τους, σχετικά με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, προτού αδειάσουν τα ταμεία της.
Οι πιστωτές έδωσαν διορία στη χώρα έξι ημέρες, έως ότου καταθέσει την ανανεωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων, με στόχο στο Eurogroup της 24ης Απριλίου να αποφασιστεί αν θα εκταμιευτούν νέα κονδύλια με στόχο την στήριξή της.
Παράλληλα, μετά από πολλές αντιφατικές δηλώσεις, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης, ανακοίνωσε ότι η Αθήνα θα ξεκινήσει εκ νέου την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, η οποία είχε παγώσει μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, με διαφορετικούς, όμως, όρους.
«Είμαστε στη διαδικασία επανεκκίνησης των ιδιωτικοποιήσεων, στο πλαίσιο του εξορθολογισμού της χρήσης των υπαρχόντων περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου», τόνισε ο Βαρουφάκης σε συνέδριο στο Παρίσι, προσθέτοντας πως «κατ’ ουσία το ελληνικό κράτος δεν έχει την ικανότητα να αναπτύξει και να διαχειριστεί σωστά τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία».
Ο ίδιος δεν διευκρίνισε ποιες προσφορές θα προχωρήσουν, ενώ τόνισε πως στόχος είναι η επίτευξη κοινοπραξιών μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.
Το Reuters επικαλείται πηγή από το περιβάλλον της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία έλληνας εκπρόσωπος απηύθυνε επείγουσα έκκληση για μετρητά σε μια συνάντηση των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη το βράδυ, για να λάβει την απάντηση πως πρέπει πρώτα να υπάρξει πρόοδος στη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να καταστεί βιώσιμη η οικονομία της χώρας.
Ειδικότερα, ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε στο Reuters, «από την ελληνική πλευρά, υπήρχε μια ισχυρή δήλωση ότι η ρευστότητα είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση και μια έκκληση για την απελευθέρωση κάποιου είδους στήριξής της πριν από το Eurogroup στις 24 Απριλίου».
«Αλλά κανείς δεν ξέρει πώς αυτό θα μπορούσε να γίνει - δεν υπάρχει προθυμία για την παροχή στήριξης πριν υπάρξει κάποια πρόοδος όσον αφορά το πρόγραμμα μεταρρύθμισης», τόνισε ο αξιωματούχος.
Ως μια μικρή βραχυπρόθεσμη ώθηση, η ΕΚΤ αύξησε το ELA στις ελληνικές τράπεζες κατά 1,2 δισ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ ο αριστερός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξελέγη με την υπόσχεση να βάλει ένα τέλος στη λιτότητα, δεν εμφανίζεται πρόθυμος να παραβεί τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησής του, ενώ οι Βρυξέλλες πιέζουν με στόχο την γρήγορη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Ειδικότερα, οι πιστωτές εκμεταλλεύονται τα ταμειακά προβλήματα της Ελλάδας, ως μοχλό πίεσης για την άμεση εφαρμογή νέων μέτρων.
«Προφανώς, όλα όσα συμβαίνουν πριν από τις 24 Απριλίου όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας θα είναι ευπρόσδεκτα», τόνισε ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters για να υποδηλώσει την βαρύνουσα σημασία του επικείμενου Eurogroup.
Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε μια λίστα 26 σελίδων με τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις την περασμένη εβδομάδα, με τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης να δηλώνουν ότι έλειπαν βασικές λεπτομέρειες, αλλά και η ορθή αξιολόγηση των οικονομικών επιπτώσεων, ενώ σχολίασαν ότι προτού δουν την εφαρμογή των μέτρων δεν θα υπάρξει χρηματοδότηση για την Ελλάδα, καταδεικνύοντας τις τεταμένες σχέσεις και την έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στους διαπραγματευτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης