Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Πολωνία απαιτεί να συμμετέχει στις συνόδους της Ευρωζώνης

tags :
Η Πολωνία απαιτεί να συμμετέχει στις συνόδους της Ευρωζώνης
Η Πολωνία αποκάλυψε σήμερα ότι βρίσκεται σε σύγκρουση με τους εταίρους της ευρωζώνης επειδή, αν και δεν ανήκει στη ζώνη αυτή, απαιτεί να μπορεί να συμμετέχει στις συνόδους της όσο ασκεί την προεδρία της ΕΕ ώστε να ενημερώνεται για τις συζητήσεις σχετικά με την κρίση του χρέους.
Κατά την πρώτη ημέρα της εξάμηνης προεδρίας που αναλαμβάνει η χώρα του, ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ έκανε λόγο για μια "αρκετά σφοδρή σύσκεψη" για το θέμα αυτό ανάμεσα στην Πολωνία και τους εταίρους της της ευρωζώνης.
"Μας είπαν ότι η ευρωζώνη έχει το δικαίωμα να συσκέπτεται ανεξάρτητα" από τις χώρες της ΕΕ που δεν ανήκουν σ' αυτή, εξήγησε ο Τουσκ στη διάρκεια συνάντησης με ομάδα ευρωπαίων δημοσιογράφων.
"Το παραδεχόμαστε", πρόσθεσε, όμως δήλωσε ταυτόχρονα ότι ο υπουργός του επί των Οικονομικών Γιάτσεκ Ροστόφσκι θα συμμετέχει εντούτοις στις συναντήσεις.
"Θα συνεχίσω να λέω στους ευρωπαίους εταίρους μου ότι, επειδή ασκούμε την προεδρία, για να είμαστε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις, θα πρέπει να συμμετέχουμε στις συναντήσεις της ευρωζώνης", υπογράμμισε ο πολωνός πρωθυπουργός διαβεβαιώνοντας ότι "δεν πρόκειται για ζήτημα γοήτρου".
Ο ίδιος παραδέχθηκε ταυτόχρονα ότι δυσκολεύεται "να πείσει τους εταίρους" του. "Οι γονείς μου, μου έμαθαν ότι δεν πρέπει να σπρώχνουμε την πόρτα για να μπούμε σ' ένα διαμέρισμα, όταν δεν είμαστε ευπρόσδεκτοι σ' αυτό", ειρωνεύτηκε.
Αργότερα ο Τουσκ παραδέχθηκε, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου, ότι δεν γνωρίζει στο στάδιο αυτό αν το θέμα έχει διευθετηθεί ή όχι.
Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν γνωρίζει για ενδεχόμενη συμμετοχή της Πολωνίας στις συναντήσεις αυτού του φόρουμ των υπουργών Οικονομικών της νομισματικής ένωσης. "Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ" ως τώρα, μια χώρα που δεν ανήκει στην ευρωζώνη να συμμετέχει τακτικά στις συνόδους του Eurogroup, ακόμη κι όταν ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης