Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Χαλαρώνουν οι όροι δανειοδότησης των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη - Περιορισμοί στα νοικοκυριά

ΕΚΤ: Χαλαρώνουν οι όροι δανειοδότησης των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη - Περιορισμοί στα νοικοκυριά
Η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια συνέχισε να αυξάνεται με ταχείς ρυθμού
Περαιτέρω χαλάρωση των πιστοδοτικών κριτηρίων για δάνεια προς τις επιχειρήσεις παρατηρήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπήρξε μια αύξηση 9% το πρώτο τρίμηνο, από -5% το προηγούμενο τρίμηνο, η οποία ήταν ισχυρότερη από τις προσδοκίες των τραπεζών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.
Η πτώση του κόστους κεφαλαίων και η αύξηση του ανταγωνισμού ήταν οι κύριοι καταλύτες για την περαιτέρω χαλάρωση των πιστοδοτικών κριτηρίων στα δάνεια προς τις επιχειρήσεις.
Σε αντίθεση με την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, υπήρξε μια ελαφρά αυστηροποίηση των πιστοδοτικών κριτηρίων για τα δάνεια προς τα νοικοκυριά, κυρίως εκείνα για αγορά κατοικίας (+2%, από -4% το προηγούμενο τρίμηνο).
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις στο επίπεδο των πιστοδοτικών κριτηρίων σε σχέση με τις ενδείξεις των τραπεζών πριν από ένα χρόνο.
Όσον αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις, οι τράπεζες ανέφεραν περαιτέρω μείωση των περιθωρίων των μέσων δανείων και, σε μικρότερο βαθμό, των περιθωρίων για δάνεια υψηλότερου κινδύνου.
Επιπλέον, σύμφωνα με νέα στοιχεία, τα ποσοστά απόρριψης για τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις και τα στεγαστικά δάνεια μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2015.
Η καθαρή ζήτηση για δάνεια προς επιχειρήσεις συνέχισε να βελτιώνεται, κυρίως σε σχέση με τα αποθέματα και τα κεφάλαια κίνησης, καθώς και το χαμηλό γενικό επίπεδο των επιτοκίων.
Οι επενδύσεις παγίου συνέβαλαν αρνητικά στη ζήτηση για τέτοια δάνεια.
Η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια συνέχισε να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, με γνώμονα κυρίως το χαμηλό γενικό επίπεδο των επιτοκίων και των προοπτικών της αγοράς κατοικιών.
Επιπλέον, η πρόσβαση των τραπεζών της ζώνης του ευρώ στη χρηματοδότηση χονδρικής βελτιώθηκε περαιτέρω σε καθαρούς όρους κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 για όλα τα κύρια μέσα της αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης