Τελευταία Νέα
Διεθνή

Draghi: Η ΕΚΤ στηρίζει την Ελλάδα - Έχει χορηγήσει 110 δισ. στις τράπεζες - Τι υποστηρίζει για ELA και αναβαλλόμενο φόρο

tags :
Draghi: Η ΕΚΤ στηρίζει την Ελλάδα - Έχει χορηγήσει 110 δισ. στις τράπεζες - Τι υποστηρίζει για ELA και αναβαλλόμενο φόρο
Για να επαναφέρει η ΕΚΤ την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων ως collaterals απαιτείται η επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης
(upd12)Tη δέσμευση της ΕΚΤ πως θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα επανέλαβε ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου.
Η σημερινή συνέντευξη Τύπου ήταν περιπετειώδης, αφού διακόπηκε προσωρινά μετά από αιφνιδιαστική επίθεση διαδηλώτριας στον διοικητή της ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, δεσμεύθηκε ο κεντρικός τραπεζίτης, διαμηνύοντας πως η ΕΚΤ έχει ήδη χορηγήσει κεφάλαια ύψους 110 δισ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες.
Ο Draghi σπεύδει να ξεκαθαρίσει, ωστόσο, πως η τύχη της Ελλάδας και των ελληνικών τραπεζών θα κριθεί από τις αποφάσεις που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση.
Κάθε απάντηση για τα όρια χρήσης του ELA από τις ελληνικές τράπεζες βρίσκεται στις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, τόνισε.
Είναι στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης το κατά πόσο θα έχουν ανάγκη οι ελληνικές τράπεζες τα κεφάλαια του ELA, επανέλαβε.
Για να επαναφέρουμε την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων ως collaterals χρειαζόμαστε την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τόνισε εκ νέου.
Ο Draghi έχει πολλές φορές εξηγήσει πως για να γίνουν ξανά αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως collaterals, θα πρέπει πρωτίστως να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Παράλληλα τόνισε πως αναφέρθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ η συζήτηση για haircut στα ελληνικά collaterals.
"Δεν συζητήσαμε όμως τίποτα και θα επανέλθουμε", επανέλαβε.
Κληθείς να σχολιάσει την πορεία του ευρώ στην αγορά συναλλάγματος, ο Draghi τόνισε πως η ΕΚΤ δεν ασχολείται με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
"Δεν είναι ο στόχος της αυτός", διεμήνυσε, για να εξηγήσει πως η πορεία του ευρώ και άλλων νομισμάτων εξαρτάται όχι μόνο από τις νομισματικές πολιτικές αλλά και από τους επιχειρηματικούς κύκλους.
Ερωτηθείς για την έρευνα της Κομισιόν για τον αναβαλλόμενο φόρο (DTA) σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, ο Draghi τόνισε πως δεν γνωρίζει πολλά πράγματα.
Δεν μπορώ να επέμβω στην έρευνα της Κομισιόν για την αναγνώριση των κεφαλαίων από την αναβαλλόμενη φορολογία στις τράπεζες, διεμήνυσε, τονίζοντας, ωστόσο ταυτόχρονα, την ανάγκη να υπάρχουν εναρμονισμένοι κανόνες όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά και για όλους τους κλάδους.
Θα πρέπει να έχουμε όμως εναρμονισμένους κανόνες σε όλη την Ευρωζώνη, επανέλαβε.

Επίθεση από διαδηλώτρια δέχτηκε ο Draghi της ΕΚΤ - Διεκόπη προσωρινά η Συνέντευξη Τύπου
Επίθεση από διαδηλώτρια δέχθηκε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα (ΕΚΤ) Mario Draghi κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Φρανκφούρτη.
H συνέντευξη Τύπου διεκόπη προσωρινά, ωστόσο στη συνέχεια συνεχίστηκε κανονικά.
Η διαδηλώτρια φώναζε να "σταματήσει η δικτατορία της ΕΚΤ".



Embedded image permalink



Προχωρά κανονικά το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων
Ταυτόχρονα, ο Draghi περιέγραψε τον θετικό αντίκτυπο του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ.
Αποφασίσαμε να διατηρήσουμε το επιτόκιο σταθερό, εξήγησε ο κεντρικός τραπεζίτης, για να προσθέσει πως οι αγορές τίτλων θα συνεχιστούν έως τον Σεπτέμβριο του 2016, όπως έχει ήδη αποφασιστεί.
Οι αγορές τίτλων συνεχίζονται με τον ρυθμό που έχουμε προαναγγείλει και ανέρχονται στα 60 δισ. ευρώ μηνιαίως, τόνισε χαρακτηριστικά ο Draghi.
Ο διοικητής της ΕΚΤ εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης.
Όπως ανέφερε, έχει βελτιωθεί το λειτουργικό περιβάλλον της Ευρωζώνης και οι κίνδυνοι σταδιακά εξαλείφονται.
Οι συνθήκες πιστωτικής επέκτασης έχουν βελτιωθεί σημαντικά για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, πρόσθεσε.
Έχουμε αρχίσει να διαπιστώνουμε ότι η νομισματική πολιτική διοχετεύεται σταδιακά στην πραγματική οικονομία της Ευρωζώνης, σημείωσε, στη συνέχεια, ο κεντρικός τραπεζίτης.
Γεωπολιτικοί κίνδυνοι, τιμές ενέργειας και συναλλαγματική αβεβαιότητα επηρεάζουν το outlook των τιμών στην Ευρωζώνη, αναγνώρισε, για να τονίσει ωστόσο πως το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) έχει σχεδιαστεί ώστε να έχει ευελιξία. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο ειδικών συνθηκών στην αγορά, συμπλήρωσε, για να επισημάνει πως είναι πολύ νωρίς να ανησυχούμε για τις συνέπειες του QE.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου ο Draghi κατέστησε σαφές πως θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την προσέλκυση επενδύσεων στην Ευρωζώνη.
Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, σημείωσε, για να προσθέσει πως τα μέτρα που έχει λάβει η ΕΚΤ θα στηρίξουν τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στην Ευρωζώνη.
Τα πολύ χαμηλά επιτόκια για μεγάλο χρονικό διάστημα καλλιεργούν το έδαφος για ανισορροπίες, προειδοποίησε χαρακτηριστικά.

Αμετάβλητο στο 0,05% διατήρησε το βασικό επιτόκιο η ΕΚΤ
Αμετάβλητο στο 0,05% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς για την παραμονή του επιτοκίου στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο M. Draghi αναμένεται να σκιαγραφήσει τα πρώτα συμπεράσματα από την εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Ο M. Draghi θα θέλει να αποφύγει οποιοδήποτε περιθώριο συζήτησης για σταδιακή εξομάλυνση στη διάρκεια της συνεδρίασης της ΕΚΤ, μόλις έναν μήνα από την εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ ξεκίνησε να αγοράζει κρατικά ομολόγα στις 9 Μαρτίου, θέτοντας σε εφαρμογή το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, συνολικού ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, που είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο.
Κατά τη συνέντευξη, ο Draghi, αναμένεται να ερωτηθεί για το πρόγραμμα ποσοτικής παλάρωσης, το οποίο, σύμφωνα με τους αναλυτές, παρά το μέγεθός του παρουσιάζει σημαντικές «στρεβλώσεις», που περιορίζουν επικίνδυνα το εύρος και την ισχύ του, αφού κάθε Εθνική Κεντρική Τράπεζα θα αναλαμβάνει μέρος του επενδυτικού ρίσκου, ενώ επιβάλλονται περιοριστικοί όροι και όρια για τη συμμετοχή κάθε χώρας.
Σε αυτό το πρίσμα, ο Draghi θα προσπαθήσει να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι υπάρχουν ακόμη πολλά περιουσιακά στοιχεία για την ΕΚΤ και ότι οι ρυθμιστικές αρχές διαθέτουν τα εργαλεία για την αντιμετώπιση τυχόν οικονομικών κινδύνων.
Στο μεταξύ, δεν θα υπήρχε συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ, χωρίς ερωτήσεις σχετικά με την Ελλάδα.
Αναμένεται ο Draghi να διατηρήσει την πίεση για την Αθήνα και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ώστε να καταλήξουν σε μια λύση χρηματοδότησης, που υποστηρίζεται από τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Τα επιτόκια χρηματοδότησης της ΕΚΤ αναμένεται να διατηρηθούν στα ιστορικά χαμηλά επίπεδά τους.

Ποιες είναι οι πιθανές ερωτήσεις που μπορεί να δεχτεί ο επικεφαλής της ΕΚΤ

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, πέντε είναι τα βασικά πράγματα που πρέπει να κοιτάξει κανείς σήμερα.

1) Eφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης

Η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι θα αγοράσει 60 δισ. ευρώ ομολόγων ανά μήνα - ως επί το πλείστον δημόσιο χρέος - μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016 ή έως ότου ο πληθωρισμός κινηθεί προς το στόχο πλησίον αλλά κάτω από το 2%.
Το συμπέρασμα είναι ότι η ποσοτική χαλάρωση θα μπορούσε να εφαμοστεί περισσότερο.
Αλλά οι φορείς χάραξης πολιτικής, όπως ο Σλοβένος κεντρικός τραπεζίτης Bostjan Jazbec και το εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Yves Mersch έχουν επίσης επισημάνει ότι θα μπορούσε να τελειώσει ή να επιβραδυνθεί νωρίτερα εάν ο στόχος του πληθωρισμού επιτευχθεί πιο γρήγορα από ό, τι αναμενόταν.
Ο Draghi θα πρέπει να κάνει προσεκτικά βήματα, ώστε να αποφευχθούν τυχόν αμφιβολίες της αγοράς για την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ.
"Θα ήθελα να ακουστεί πιο αποφασισμένος" σχετικά με το QE, ανέφερε ο οικονομολόγος της RBS, Richard Barwell.

2) Αρνητικές αποδόσεις

Ένα αυξανόμενο μερίδιο των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων έχει πλέον αρνητικές αποδόσεις εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το αν η ΕΚΤ μπορεί να βρει αρκετά περιουσιακά στοιχεία για να αγοράσει.
"Ακόμα και αν ο ρυθμός μείωσης των αποδόσεων των ομολόγων επιβραδύνεται, η ΕΚΤ θα μπορούσε να εξαντλήσει τα περιθώρια των επιλέξιμων ομολόγων από ορισμένες κυβερνήσεις προς το τέλος του έτους," ανέφερε σήμερα η Moody’s.
Ο Draghi θα προσπαθήσει να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι υπάρχουν ακόμη πολλά περιουσιακά στοιχεία για την ΕΚΤ και ότι οι ρυθμιστικές αρχές διαθέτουν τα εργαλεία για την αντιμετώπιση τυχόν οικονομικών κινδύνων.

3) Οικονομικό outlook

Οι πιο πρόσφατες προβλέψεις της ΕΚΤ το Μάρτιο αναφέρουν επιτάχυνση της ανάπτυξης σε 2017, και ο Draghi επανέλαβε την εκτίμηση τον περασμένο μήνα, λέγοντας: «Οι περισσότεροι δείκτες υποδηλώνουν ότι μια βιώσιμη ανάκαμψη εδραιώνεται».
Αλλά τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ το Μάρτιο μετρίασαν την εκτίμηση αυτή, καθώς υπήρξαν αναφορές για τον «υψηλό βαθμό αβεβαιότητας» στην ανάκαμψη, ιδιαίτερα έως το 2017.
Ο Draghi μπορεί να έχει να αντιμετωπίσει κάποια από αυτά τα ανάμεικτα μηνύματα.

4) Ευρώ

Το νόμισμα της ευρωζώνης έχει υποχωρήσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών.
Αυτό είναι καλή είδηση για τους ευρωπαίους εξαγωγείς και καθιστά ευκολότερη για την ΕΚΤ την άνοδο των τιμών καταναλωτή.
Αντίθετα, αξιωματούχοι της Federal Reserve είπαν στην τελευταία συνάντησή τους ότι η ισχυροποίηση του δολαρίου θα μπορούσε να επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα των ΗΠΑ.
Αναμείνουμε από τον Draghi να ρωτηθεί για το αν σκέφτεται ότι η αδυναμία του ευρώ είναι δικαιολογημένη ή αν έχει πέσει πάρα πολύ, πάρα πολύ γρήγορα σε βάρος των άλλων.
Ο ίδιος έχει πει επανειλημμένα ότι το ευρώ δεν αποτελεί στόχο πολιτικής, και ότι οι κινήσεις της ΕΚΤ αντανακλούν τις αποκλίνουσες προσδοκίες νομισματικής πολιτικής μεταξύ της ευρωζώνης και άλλων σημαντικών οικονομιών.

5) Ελλάδα

Δεν θα υπήρχε συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ, χωρίς ερωτήσεις σχετικά με την Ελλάδα.
Αναμένεται ο Draghi να διατηρήσει την πίεση για την Αθήνα και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ώστε να καταλήξουν σε μια λύση χρηματοδότησης, που υποστηρίζεται από τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

(πρώτη ενημέρωση 15 Απριλίου 2015, 09:45)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης