Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Δοκιμάζει την υπομονή των Βρυξελλών, μειώνοντας τις εθνικές περικοπές δαπανών στον προϋπολογισμό

Γαλλία: Δοκιμάζει την υπομονή των Βρυξελλών, μειώνοντας τις εθνικές περικοπές δαπανών στον προϋπολογισμό
Ηπιότερη στάση φαίνεται να τηρεί, πλέον, η ΕΕ, μετά τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχείων για τη γαλλική οικονομία 
Η Γαλλία στοχεύει σε λιγότερες δομικές μεταρρυθμίσεις για την μείωση των εθνικών δαπανών της, από αυτές που έχουν ζητήσει οι Βρυξέλλες, δοκιμάζοντας την υπομονή της Κομισιόν, επισημαίνουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
Ειδικότερα, επικαλείται πηγές από το περιβάλλον του γάλλου ΥΠΟΙΚ, Michel Sapin, σύμφωνα με τις οποίες έχει τεθεί στόχος για την μείωση του δομικού ελλείμματος κατά 0,5% το 2016 και το 2017, ενώ η Κομισιόν έχει ζητήσει μείωση κατά 0,8% και κατά 0,9% αντίστοιχα.
Η Γαλλία στοχεύσει σε μείωση του ελλείμματος στο 3,3% το 2016 και στο 2,7% για το 2017, ενώ για το τρέχον έτος βλέπει έλλειμμα της τάξεως του 3,8%.
Οι εξελίξεις στη χώρα έρχονται, καθώς η κυβέρνηση ανακτά την αυτοπεποίθησή της ότι θα καταφέρει να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί, παρότι ο Manuel Valls, πρωθυπουργός της Γαλλίας, προειδοποίησε την Κομισιόν ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχει απαιτήσει θα αποτελέσουν τροχοπέδη για την γαλλική οικονομία.
Ωστόσο, γάλλοι αξιωματούχοι έχουν πολλές φορές δεσμευτεί ότι η χώρα θα πετύχει τον στόχο για το έλλειμμα, μετά και τη νέα εκτίμηση για το ΑΕΠ, το οποίο φαίνεται ότι θα ενισχυθεί κατά 1,5% το 2015, έναντι πρόβλεψης για αύξηση 1% και ενώ το έλλειμμα μειώθηκε το 2014 στο 4%, από στόχο για μείωση στο 4,3%.
Το ζήτημα, που τίθεται τώρα, είναι ζήτημα χρόνου, τονίζει το δημοσίευμα.
Οι θετικές εξελίξεις στη Γαλλία ήρθαν νωρίτερα του αναμενόμενου, με την Κομισιόν να φέρεται πιο ήπια έναντι της χώρας, δίνοντας περισσότερο χρόνο και μετριάζοντας τις απαιτήσεις της.
Ακόμα και ο Valdis Dombrovskis, αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος είχε ζητήσει να επιβληθεί τιμωρία στη Γαλλία για την αδυναμία της να μειώσει το έλλειμμα, βάσει του στόχου, εμφανίζεται πιο ελαστικός και όχι τόσο επικριτικός έναντι της γαλλικής κυβέρνησης
«Η Γαλλία είναι έτοιμη να πετύχει τους ονομαστικούς στόχους, οπότε είμαστε έτοιμοι να προσπεράσουμε την μη εφαρμογή των δομικών μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος στους FT.
Όλα θα κριθούν, ωστόσο, στο αν η γαλλική κυβέρνηση καταφέρει να πετύχει τον στόχο για έλλειμμα μικρότερο του 3%, παρά την μη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Αν τα καταφέρει θα πρόκειται για μια μεγάλη νίκη, ωστόσο αν αποτύχει, μεγάλη θα είναι και η ήττα και ουσιαστικές οι συνέπειες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης