Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μήπως η Ευρώπη χρειάζεται έναν νέο Alexander Hamilton;

Μήπως η Ευρώπη χρειάζεται έναν νέο Alexander Hamilton;
"Τι πρέπει να γίνει για να βγει από την κρίση χρέους η Ευρωζώνη;". Αυτό διερωτάται ο αρθρογράφος δημοσιεύματος του πρακτορείου Bloomberg, ο οποίος παραθέτει σαν παράδειγμα την ιστορία των ΗΠΑ, με αφορμή τον εορτασμό των 235 ετών από την ανεξαρτησία τους στις 4 Ιουλίου. Κατά τον ίδιο η παραβολή που προσφέρει, θα μπορούσε να φανεί πολύ χρήσιμη και διδακτική στους Ευρωπαίους ηγέτες.
Στα τέλη του 18ου αιώνα, τα τότε οικονομικά προβλήματα απείλησαν να διαλύσουν τη νεοσυσταθείσα Ένωση των αμερικανικών Πολιτειών. Από πολλές απόψεις, η κρίση δεν ήταν πολύ διαφορετική από αυτό που αντιμετωπίζει εν έτει 2011 η Ευρώπη, η οποία προσπαθεί να βρει μία λύση στο χρέος των αδυνάμων της περιφέρειας της Ευρωζώνης. Μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, τα τεράστια χρέη αρκετών Πολιτειών, όπως η Μασαχουσέτη και η Νότια Καρολίνα, βρίσκονταν στο χείλος της κατάρρευσης, ενώ η αμερικανική οικονομία αντιμετώπιζε ήδη σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Τα γεγονότα αυτά φαίνεται να μοιάζουν πολύ με την σημερινή κατάσταση στην Ευρωζώνη. Καθώς οι ΗΠΑ τότε δεν διέθεταν μια ομοσπονδιακή εκτελεστική εξουσία, που να κατείχε την δύναμη και τις αρμοδιότητες να διαχειριστεί την κρίση. Ωστόσο, ο πρώτος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, ο Alexander Hamilton, είχε μια καινοτόμο πρόταση, που κανένας στην Ευρώπη δεν σκέφτεται ως ενδεχόμενο. Το σκεπτικό του Ηamilton ήταν το εξής: Αφήστε το Κογκρέσο να αναλάβει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και την ευθύνη για τα χρέη των περίπου 25 εκατ. δολαρίων των Πολιτειών και να συγκεντρώσουν τα χρήματα για να τους πληρώσουν.
Το σχέδιο είχε κάποιες ατέλειες, τις οποίες γνώριζε ο Hamilton. Η κυβέρνηση θα πρέπει να ανταμείβει τους κερδοσκόπους που είχαν αγοράσει το χρέος με μειωμένο επιτόκιο και τα φορολογικά ισχυρά κράτη θα ήταν στην ουσία υπεύθυνα να διασώσουν τα αδύναμα.
Η πρόταση αυτή έδινε στις Πολιτείες την ελευθερία να αναπτυχθούν ανεξάρτητα και αυτόνομα και να δημιουργήσουν σταθερές βάσεις για την ομαλή οικονομική πορεία της νεοσύστατης Ένωσης. Τα οφέλη που θα προέκυπταν, σύμφωνα με τον Hamilton, θα υπερέβαιναν κατά πολύ το κόστος.
Ο Hamilton αντιμετώπισε αντιδράσεις για το σχέδιο του, όπως και κάθε πρόταση τίθεται σήμερα στην Ευρώπη για την επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Όπως η φορολογικά συνετή Γερμανία του σήμερα, αναφέρει ότι έχει αποπληρώσει τα χρέη της προς την Ελλάδα από τον πόλεμο, επομένως δεν έχει κανένα λόγο να στηρίξει την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης