Τελευταία Νέα
Διεθνή

DW: Γερμανικές Μυστικές Υπηρεσίες και NSA παρακολουθούσαν Γερμανούς πολιτικούς

DW: Γερμανικές Μυστικές Υπηρεσίες και NSA παρακολουθούσαν Γερμανούς πολιτικούς
Η γερμανική Μυστική Υπηρεσία (BND) φέρεται να παρείχε βοήθεια στους Αμερικανούς για τις παρακολουθήσεις πολιτικών και επιχειρηματιών
Για παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων σε συνεργασία με την αμερικανική υπηρεσία NSA κατηγορείται η Γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΒND) σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle.
To δημοσίευμα αναφέρει ότι η γερμανική Μυστική Υπηρεσία (BND) φέρεται να παρείχε βοήθεια στους Αμερικανούς για τις δικές τους παρακολουθήσεις. Πρόκειται ουσιαστικά για συνέχιση παλαιότερων αιτιάσεων περί συνεργασίας με την NSA και ενώ συνεχίζεται το έργο ειδικής εξεταστικής επιτροπής στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο που καλείται να διερευνήσει το τι ακριβώς συνέβη.
Την παραίτηση του επικεφαλής της BND G. Schintler ζητά η αντιπολίτευση, ενώ η γενική γραμματέας του συγκυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατού κόμματος (SPD) Yasmin Fahimi δήλωσε με νόημα ότι πράγματι δεν αποκλείεται να υπάρξουν συνέπειες σε επίπεδο προσώπων.
Αντιθέτως οι χριστιανοδημοκράτες της A. Merkel (CDU) επισημαίνουν ότι το πρώτο που πρέπει να γίνει, είναι να δοθεί η ευκαιρία στον ίδιον τον Schintler να εκφράσει την άποψή του και να ενημερώσει σχετικά τα αρμόδια κοινοβουλευτικά όργανα.
Η εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση NSA είχε αποκαλύψει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η αποστολή δεδομένων δεν «συνάδει» με τα συμφέροντα της Γερμανίας και της Ευρώπης. Η αντιπολίτευση μιλάει ξεκάθαρα για «οικονομική κατασκοπία», αλλά και «κατασκοπία εις βάρος πολιτικών προσώπων».
Η κοινοβουλευτική ομάδα της Αριστεράς στη γερμανική Βουλή σε ανακοίνωση της υποστηρίζει πως «είτε ο επικεφαλής του BND δεν γνώριζε τίποτε για όλα αυτά, οπότε είναι ένας κακός προϊστάμενος, είτε το γνώριζε, οπότε μιλάμε για παράνομη πράξη. Βέβαια και η καγκελαρία βρίσκεται σε δύσκολη θέση, αφού ελέγχει τις υπηρεσίες αυτές. Είτε δεν γνώριζε κι εκείνη, και αυτό θα σήμαινε ότι ο έλεγχος δεν λειτουργεί, είτε γνώριζε, οπότε μιλάμε για συμμετοχή σε μία παράνομη πράξη».
Όμως και η ίδια η ομοσπονδιακή κυβέρνηση άσκησε κριτική στις μυστικές υπηρεσίες, κάνοντας λόγο για «τεχνικές και οργανωτικές ελλείψεις» στο BND.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης